Anna Bäsén: Gammal läkarroll lever kvar
Tre av tio distriktläkare tycker att mediernas sjukdomsrapportering försvårar deras arbete, enligt en färsk Sifoundersökning.- Det visar att läkare behöver bli bättre på att samtala med sina patienter, menar Anna Bäsén, medicinreporter på Expressen.
32 procent av 380 tillfrågade distriktsläkare anser att mediernas rapportering om sjukdomar, läkemedel och behandlingar försvårar deras kontakt och arbete med patienter. Patienterna blir oroliga, uppskrämda och ställer många frågor. Var tionde distriktsläkare tycker tvärtom att medierapporteringen underlättar. Det visar en ny SIFO-undersökning om distriktsläkares bild av hur mediebilden inverkar på deras arbete.
Expressens medicinreporter Anna Bäsén tycker att undersökningen tyder på att den auktoritära läkarrollen lever kvar i Sverige:
– Spontant kan jag tycka att det är bekymmersamt att var tredje läkare inte gillar frågvisa patienter som ställer krav. Det visar att den gamla auktoritära läkarrollen lever kvar i högsta grad – att läkaren inte får ifrågasättas på något vis. Förhoppningsvis är detta ett synsätt främst bland äldre läkare. Pålästa patienter som både frågar och ställer krav på sin behandling får bättre vård och i slutändan bättre hälsa. Och patienter som själva fått vara med och besluta om sin behandling följer läkarens ordination bättre – det gagnar både patientens hälsa och vårdens ekonomi.
Anna Bäsén får rätt ofta samtal från läsare som undrar "Vad sade läkaren, vad menade han/hon egentligen?"
– Det visar att läkare behöver bli bättre på att samtala med sina patienter.
Grundläggande i hennes jobb menar hon är att stå på läsarens/patientens sida och vara en guide till den rätt svåröverskådliga vården.
– Jag bevakar forskning och sjukvård och arbetar mycket med att "översätta" läkarnas och forskarnas ofta krångliga språk så att det blir begripligt för läsare som inte är specialkunniga inom medicin. Man kan säga att jag bedriver en slags konsumentjournalistik