Gå direkt till textinnehållet

Anna-Lena Laurén är Årets stilist

Rysslandkorrespondenten Anna-Lena Laurén tilldelas Journalistens pris Årets stilist 2020.

För nionde året i rad delade Journalisten på måndagskvällen ut priset Årets stilist. Vädret tvingade in prisceremonin på Journalistens redaktion i Stockholm.

– Jag blir jätteglad, sade Dagens Nyheters korrespondent Anna-Lena Laurén som får priset med motiveringen:

Ryssland må vara ett mysterium, inbakat i en gåta, men det avskräcker inte Anna-Lena Laurén. Hon tar läsaren till höjdarna i Kreml och till glada badare i den lilla banjan, från Sibiriens töande tundra till Stalins massgravar i Karelen. Som en sann folkbildare översätter hon ryskt liv för oss, med berättarglädje och stil.

Annons Annons

Du har fått ett tiotal priser tidigare, bland dem Publicistklubbens Guldpennan och Årets journalist i Finland. Vad betyder det att vinna just Årets stilist?
– Otroligt mycket, för språk är så viktigt för mig. Jag har sysslat som ridning, det går ut på att man som ryttare inte stör hästen utan ser till att den rör sig så vackert som den kan. Skrivande handlar om det; man ska inte störa i onödan utan låta språket vara just så vackert som det är, inte röra till det.

Du har bott i Ryssland i femton år. Vad skiljer ryskspråkiga och svenskspråkiga journalister åt stilmässigt?
– Massor. Den största skillnaden är att i Ryssland tycker man att det är fint att vara långrandig och komplicerad. Novaja Gazeta som är en jättebra tidning kan ha texter på 15 000 tecken och poängen kommer någonstans vid 7 000 tecken. I Ryssland går ingen läsaren till mötes.

Vilken är din främsta ambition som skribent?
– Jag vill förklara saker så att människor förstår. Jag hoppas förstås också beröra, men det får inte vara ett självändamål. Man ska aldrig tänka ”nu vill jag beröra människor”.

Anna Charlotta Gunnarsson var den enda av de nominerade som kunde vara på plats, medan Anna-Lena Laurén och Kristian Wedel fanns med på videolänk.

Från prisjuryn fanns Norstedts förlagschef Patrik Hadenius, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och redaktionschef Qia Rindevall på plats.

– Det är ett starkt och varierat startfält, vilket inte skiljer sig från tidigare år. Varje år i den här juryn sitter man med alla bidrag och tänker: hur ska jag kunna välja? säger Patrik Hadenius.

Helena Giertta konstaterade att alla tre nominerade har kärleken till folkbildning gemensamt.

Tidigare vinnare av priset är Kristina Lindh, 2019, Andres Lokko, 2018, Jenny Teleman, 2017, Torbjörn Nilsson, 2016, Karin Thunberg, 2015, Björn af Kleen, 2014,  Johar Bendjelloul, 2013, och Carina Bergfeldt, 2012.

 

Fler avsnitt