Gå direkt till textinnehållet

Ännu­ vanligt att skriva zigenare

I dag, den 8 april, är det romernas nationaldag. Diskrimineringsombudsmannen rekommenderar medier att inte skriva zigenare utan i stället välja ordet romer. Men det är fortfarande vanligt att tidningar skriver zigenare.

Transportarbetaren skrev genom­gående zigenare i en artikel som handlade om en anställd på en bensinmack som fick avdrag på lönen för att några romer smitit från att betala.

Fred Taikon, chefredaktör för tidskriften É Romani Glinda (Den rom­ska spegeln), har läst reportaget och har funderat på att anmäla artikeln.
– Det är egentligen inte journalistens fel, utan det rör sig om okunskap.

Zigenare är ett nedlåtande ord som i grunden betyder skojare, säger Fred Taikon.

Björn Wiberg, som skrev artikeln, påpekar att han citerar en person som säger zigenare.
– Att jag skrev zigenare beror på att ordet användes som uttryck för den diskriminering som förekom på arbetsplatsen där personen jobbade. Jag återgav vad han beskrev, säger Björn Wiberg.

Fred Taikon medger att ordet romer inte slagit igenom hos alla romer utan att det finns grupper som med stolthet säger att de är zigenare.

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, anser att ordet ­zig­enare är ett kränkande uttryck och ­rekommenderar medier att i stället skriva ­eller säga romer.

En sökning på artikelarkivet Retriever visar att det fortfarande är vanligt med ordet zigenare, även om romer har slagit igenom.

DO tar inte upp fall där någon anser att medier använt ordet zigenare ­eftersom yttrandefriheten går före. Om personen känner sig förtalad måste han eller hon vända sig till Justitiekanslern, JK, och där framföra att det rör sig om hets mot folkgrupp. Det är sedan upp till JK att besluta om det ska inledas någon förundersökning eller inte.

Fred Taikon har vid flera tillfällen försökt anmäla program som sänds
i TV3, som Efterlyst och Big Brother, eftersom där ibland förekommit nedlåtande uttalanden om romer. Men han har misslyckats, eftersom programmen sänds från England.
– Jag är inte ute efter pengar. Jag vill bara att de slutar med det, säger han.

Romernas nationaldag firas till minne av den första internationella romska kongressen, som hölls den 8 april 1971 i London. Då infördes också den romska flaggan med ett rött hjul mot ett blått och ett grönt fält.

Det bor ungefär 40 000 romer i Sverige.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret