Gå direkt till textinnehållet

Anställda kan bli återbetalningsskyldiga

De Stampenanställda som tjänat pengar vid sidan av avgångsvederlaget kan bli återbetalningsskyldiga till staten. Den statliga lönegarantin som nu betalas ut till alla anställda ska nämligen räknas ned med inkomster från sidoverksamheter. Journalister som har avgångsvederlag från Stampen och samtidigt till exempel frilansar kan gå miste om stora belopp.

Journalisten berättade i går att de personer som fått avgångsvederlag från Stampen riskerar att förlora pengar i och med att bolaget nu genomgår rekonstruktion.

Alla ska dock få lön och ersättning utbetalt som vanligt i dag, via den statliga lönegarantin. Några utbetalningar kan bli fördröjda, men det rör ett mindre antal anställda. Huvuddelen får en förskottsutbetalning från Stampen och något hundratal får betalning direkt från länsstyrelsen. Att det skiljer sig åt beror på olika handläggningsrutiner hos de inblandade länsstyrelserna.

Informationen om vad som gäller har varit knapphändig vilket skapat oro, inte minst bland dem som slutat och som får avgångsvederlag. Rekonstruktören Christian Andersch på Rosengrens Advokatbyrå i Göteborg har beslutat att avgångsvederlagen ska omfattas av den statliga lönegarantin denna månad samt nästa månad. Därefter ska lönerna utbetalas som vanligt, enligt Johan Månsson, advokat på Rosengrens.

Annons Annons

Men om man har sidoinkomster från till exempel frilansverksamhet minskas lönegarantiutbetalningen med motsvarande belopp. Den som har avgångsvederlag från Stampen och förvärvsarbetar samtidigt riskerar att förlora pengar.

– Den som uppbär lönegaranti måste avräkna andra inkomster som man har under motsvarande period. Fordran på grund av att eventuellt avtalad avräkningsfrihet ”fryser inne” är en oprioriterad fordran och hanteras som andra skulder i rekonstruktionsförfarandet, säger Johan Månsson.

Det innebär att den som får lön eller avgångsvederlag från Stampen men samtidigt har en annan intäktskälla kommer att få sin ersättning från staten minskad. Alla som får statlig lönegaranti är skyldiga att rapportera sidoinkomster till länsstyrelsen, och om man har fått en för stor utbetalning blir man återbetalningsskyldig till staten. Mellanskillnaden kan man sedan kräva in av Stampen, men eftersom bolaget är under rekonstruktion kommer de skulderna att hanteras inom ramen för en ackordsuppgörelse i tingsrätten, tillsammans med andra fordringsägare.

– Länsstyrelsen brukar begära att de som är arbetsbefriade ska redovisa andra eventuella inkomster, en så kallad försäkran, innan utbetalning sker. Detta kommer i så fall att begäras tidigast från och med nästa månads utbetalning, säger Johan Månsson.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler