Gå direkt till textinnehållet

Anställda på SVT: Kritiska röster tystas

Kritik mot ledningen raderas. Kritik mot facken får stå kvar. Så hanterar Sveriges Televisions personaltidning Vi på TV krisen på företaget, enligt anställda som Journalisten talat med.

Kritik mot ledningen raderas. Kritik mot facken får stå kvar. Så hanterar Sveriges Televisions personaltidning Vi på TV krisen på företaget, enligt anställda som Journalisten talat med.

Debatten om åtgärdspaketet på SVT är intensiv, men anställda på SVT som Journalisten talat med riktar hård kritik mot personaltidningen Vi på TV och dess forum på företagets intranät för att de anställdas åsikter inte ges utrymme.

Kritik mot personer i ledande ställning censureras. Däremot ligger påhopp mot dem som jobbar fackligt kvar på intranätet, som när en anonym person kallade de fackliga företrädarna på SVT för ”bekännande stalinister”.

Annons Annons

Vi på TVs redaktör Christer Mårtensson försvarar sig mot kritiken.

– Jag värnar om tidningens integritet åt alla håll. Fackklubbarna på SVT är alltid välkomna. Sedan gör jag en redaktionell värdering av vad som ska presenteras.

bryt

Varje fredag ställer tidningens redaktion en fråga i ett aktuellt ämne på SVTs intranät. Den senaste tidens frågor har gällt ledningens åtgärdspaket. Anställda har provocerats av frågornas formulering, som de tycker försvarar ledningens ståndpunkt. Ett par exempel: ”Är missnöjesförklaring en lämplig metod?”,” Har du några konstruktiva alternativ till åtgärdspaketet? ”

När frågan för några veckor sedan gällde om de anställda tänkte se på julkalendern, samtidigt som misstroendeförklaringen mot ledningen diskuterades i andra medier, blev Vi på TV anklagad för att gå i Christina Jutterströms ledband och försöka lägga locket på i debatten.

– Jag har aldrig fått några direktiv uppifrån att göra några förändringar i frågan. Och skulle det hända skulle jag hävda redaktionens integritet, säger Christer Mårtensson.

bryt

På senare tid har fredagsfrågan blivit ett forum för anställda att föra fram och ventilera sitt missnöje. Christer Mårtensson har därför börjat plocka bort inlägg. När anställda vid SVT i Malmö ifrågasatte det lämpliga i att Carina Brorman, enhetschef för SVT Syd, sitter som rådgivare i den ekonomiska föreningen M-town togs exempelvis det inlägget bort.

Som rådgivare i M-town sitter även Mattias Hansson, vice VD för Jarowskij, det produktionsbolag som ska göra det underhållningsprogram som ersätter Expedition: Robinson.

Personalen på SVT i Malmö undrade om det inte kan uppstå en intressekonflikt eftersom Carina Brorman är rådgivare i en förening som vill förbättra möjligheten för produktionsbolag att utvecklas i Malmö, samtidigt som hon står bakom en personalminskning vid SVT i Malmö.

bryt

Christer Mårtensson försvarar sitt agerande med att inlägget om M-town inte gällde den fråga som ställdes.

– Fredagsfrågan är ett modererat forum, inte ett debattforum i alla möjliga frågor. När inläggen inte handlar om veckans fråga plockar jag bort dem.

På intranätet skriver Christer Mårtensson: ”Kommentarer som inte har någon koppling till frågan tas bort av redaktionen. Jag har tagit bort tre kommentarer idag. Det om M-town, ett kort hejarop till Madeleine Grive och en länk till en Resuméartikel om styrelsemötet. Den som är intresserad av vad som skrivs får leta sig fram via andra vägar än fredagsfrågan.”

bryt

En gång i månaden delar SIF- och Journalistklubben på en helsida i Vi på TV. Helga Baagøe, ansvarig utgivare för tidningen, läser allt som publiceras i tidningen, även fackklubbarnas sidor. SVTs VD Christina Jutterström har även rätt att läsa dessa sidor innan de publiceras. Enligt Christer Mårtensson finns det en överenskommelse sedan tiden då Sam Nilsson var VD att ledningen ska ha möjlighet att besvara inlägg som finns på de fackliga sidorna i samma nummer, men på annan plats i tidningen.

– Det har bara hänt någon enstaka gång att ledningen utnyttjat den möjligheten. De får inte slentrianmässigt läsa de fackliga sidorna, utan bara när jag som redaktör bedömer att ett svar kan vara av intresse, säger Christer Mårtensson.

bryt

Kenneth Sundin, journalistklubbens ordförande på SVT, tycker att det är anmärkningsvärt att VDn har möjlighet att reagera på innehållet i tidningen innan publicering.

– Det måste alltid finnas en journalistisk bedömning om det passar med en kommentar i samma nummer, säger Kenneth Sundin och påpekar att det inte finns någon överenskommelse om att VDn ska få läsa klubbarnas sidor innan publicering.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret