Gå direkt till textinnehållet

”Ansvarlös journalistik om Syriensvenskarna”

En återkommande rapportering om de bortförda Syriensvenskarna stjälper mer än den hjälper. Det menar debattören Kurdo Baksi, som uppmanar till större tystnad. - För en gångs skull är jag på UDs sida, säger han. UPPDATERAD

Tidigare har organisationen Reportrar utan gränser uppmanat svenska medier att hålla igen på rapporteringen kring de kidnappade svenska journalisterna. Kurdo Baksi är av samma åsikt. Han är särskilt kritisk till Aftonbladet, som på kulturen dagligen har en teckning till stöd för svenskarna och som på nyhetsplats rapporterat mycket om dem från den syriska gränsen.

– Jag tycker att Aftonbladet agerar ganska ansvarslöst och okänsligt. Både nyhetsrapporteringen och kulturkampanjen är skadliga. Kampanjjournalistik är bra när man försöker rädda svenska medarbetare som fängslats av stater, men inte sådana som fänslats av beväpnade grupper, säger han.

Publiciteten kan bidra till högre lösensummor och i värsta fall ännu värre saker, enligt Baksi.

Hur säker är du på din sak?

– Ganska säker. De här grupperna har tyvärr svenskspråkiga medarbetare som följer medierapporteringen. För en gångs skull är jag på UDs sida. Jag vet att UD gör ett bra jobb just nu, då ska inte några kampanjer hindra dem från att göra det.

Hur bör medierna rapportera tycker du – är total tystnad verkligen ett bra alternativ?

– För det första ska man kan tala om svenskarna utan att nämna deras för- och efternamn varje gång. Skulle jag bli ombedd att sitta i en TV-soffa kring det här skulle jag ställa krav på att deras namn inte nämns. Och man bör avvakta till det kommit en videofilm innan man kampanjar för dem.

Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Jan Helin kommenterar Baksis kritik så här:

– Jag delar i grunden Kurdo Baksis syn, utifrån ett säkerhetsperspektiv. Samtidigt är nyhetsrapporteringen kring en sådan här händelse viktig. Det är en balansgång mellan relevant journalistisk rapportering på plats å ena sidan och säkerhetsperspektivet å andra sidan. Det innebär att till exempel vara återhållsam med detaljer. Jag tycker att vi har klarat den balansgången bra så här långt. Man ska också komma ihåg att deras namn blev kända omedelbart i rapporteringen i ett stort antal medier och deras kopplingar till Aftonbladet respektive Dagens Nyheter.

Baksi menar också att det är helt fel att bedriva kampanjjournalistik när det handlar om terrorister eller beväpnade grupper. Hur resonerar ni kring Hemmingssons ruta på kulturen?

– Det är ett sätt att visa att de båda fortfarande inte är frigivna. Samtidigt är det ett stöd till de journalister som har mod att rapportera från platser där inte mycket information når oss, säger Jan Helin.   

Också Sydsvenskan påminner dagligen om Syriensvenskarna, på utrikessidorna räknar tidningen antalet dagar de varit tillfångatagna.

Kurdo Baksi utvecklar sina tankegångar i en debattartikel på Journalisten.se.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret