Arbetet tappar luften
Förra torsdagen sa Helsingborgs Dagblad efter tio år upp sitt avtal om annonssamarbete med Arbetet Nyheterna i Malmö. Redan hårt prövade Arbetet får därmed en merkostnad på 10 miljoner kronor.
Förra torsdagen sa Helsingborgs Dagblad efter tio år upp sitt avtal om annonssamarbete med Arbetet Nyheterna i Malmö. Redan hårt prövade Arbetet får därmed en merkostnad på 10 miljoner kronor.
– Marknadsförutsättningarna har ändrats, säger Lars Svensson, VD på Helsingborgs Dagblad. Samarbetet är inte så stimulerande längre när Arbetet Nyheternas framtidsutsikter inte är lysande.
När tidningarna för tio år sen inledde annonssamarbetet hade Arbetet Nyheterna en upplaga på 87 000 exemplar. Nu ligger ANs upplaga på runt 54 000 och HD är upplagemässigt nästan ikapp.
Lars Svensson ville på tisdagen inte avslöja vem Helsingborgs Dagblad ska samarbeta med i fortsättningen. Han räknar dock med att det blir klart med en ny partner denna vecka.
– Vi har drabbats av att det finns mediealternativ på marknaden och att folk har sämre ekonomi, säger Arbetets VD Per Bergknut. Vår föränd-rade position i kombination med att Sydsvenskan stärkt greppet över Skåne har fått HD att överge samarbetet med oss för att söka andra allianser.
Enligt Per Bergknut riskerar Arbetet i och med det uppsagda avtalet gå miste om ”0-10 miljoner kronor”. Andra källor uppger att summan kan komma att springa upp till 20 miljoner. Detta kan jämföras med det underskott på 8 miljoner kronor som fick Arbetet i Göteborg i gungning innan tidningen räddades tack vare rabatter från leverantörer.
Under alla omständigheter beskrivs nu utvecklingen på AN i Malmö som ”mycket oroväckande”. En hårt sliten redaktion tvingas än en gång oroa sig över tidningens framtid.
Sydsvenskan och Mariebergskoncernen dominerar nu tidningsmarknaden i hela Skåne, utom nordvästra delen. Per Bergknut skönjer förberedelser för sambruk på alla områden mellan de skånska tidningarna inom Marieberg: Sydsvenskan, Trelleborgs Allehanda, Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet, som Sydsvens-kan förra veckan gick in som hälftenägare i.
Han ser det som naturligt att HD i det läget vill positionera sig mot Sydsvenskan.
– Mönstret är logiskt. Vi andra får underordna oss och göra det bästa som går att göra.
Arbetet Nyheterna hade fram till för tio år sen ett annonssamarbete med Skånska Dagbladet. När AN drog sig ur ingick i stället Sydsvenskan ett samarbetsavtal med Skånskan. Under senare år har AN diskuterat med Skånskan om att återuppta samarbetet. Men nyligen förlängde Sydsvenskan sitt avtal med Skånskan om annonssamarbete och gemensam söndagsbilaga.
– Vi kan inte erbjuda samma attraktiva lösning som Sydsvenskan kan, konstaterar Per Bergknut.
Han anser att en bidragande orsak till Arbetets problem är att presstödet inte hängt med i förändringar av läsarbeteendet och annonsmarknadens utveckling.
– Om staten minskar stödet så minskar våra möjligheter att ge ett åsikts-alternativ.
Under det senaste decenniet har Arbetet skurit ner antalet anställda med ett hundratal. Per Bergknut utesluter inte att det nu åter kan bli fråga om personalnedskärningar.
– Vi måste ytterligare skärpa oss och hitta kostnadseffektiva arbetsmetoder, säger han. Personalen kommer att pressas ännu mer. Samtidigt måste vi undersöka möjligheterna att hitta nya allianser. Kanske kan vi finna annorlunda sätt att sänka våra kostnader.
Enligt Per Bergknut behöver tidningen några veckor på sig för att analysera konsekvenserna av den nya situationen, undersöka alternativ och sen presentera förslag till rimliga åtgärder för styrelsen.
Det är bara ett par veckor sen Arbetet Nyheternas edition i Göteborg fick klartecken för fortsatt sjudagarsutgivning. Efter löfte från leverantörer om sänkta priser sa tidningsstyrelsen ja till fortsatt utgivning. Jobben för de 40 journalisterna i Göteborg blir kvar.
Kjell Sehlin, journalistklubbens sektionsordförande på Arbetet i Göteborg, gläder sig också åt att den västsvenska redaktionen ska få större självständighet.
– Vi ska under våren rekrytera en platschef med ansvar för både ekonomin och det redaktionella. En del av förklaringen till våra tidigare problem är att vi inte haft koll på ekonomi och upplaga.
Enligt Kjell Sehlin är det inte otänkbart att Arbetet Nyheterna i Göteborg i en framtid knoppas av från modertidningen.
Kriscentrum har plötsligt flyttat från västkusten till Malmö.
En luttrad Per Bergknut kommenterar de ständiga scenväxlingarna på Arbetet:
– Det är tungt, men detta är vårt öde på 90-talet. Vi tappar lite luft nu, men vi kommer igen.
bylinehl
sjf.se