Arbetsgivare oroade av LAS-utspel
Journalistförbundet applåderar Göran Perssons uttalanden om en skärpning av arbetsrätten. Men arbetsgivarorganisationerna på medieområdet oroas över utspelet och vill inte se någon ändring av lagen.
Journalistförbundet applåderar Göran Perssons uttalanden om en skärpning av arbetsrätten. Men arbetsgivarorganisationerna på medieområdet oroas över utspelet och vill inte se någon ändring av lagen.
I Journalisten 23/02 uttalade sig statsminister Göran Persson om en eventuell skärpning av arbetsrätten. Han var bland annat inne på att förkorta dagens vikaregräns på tolv månader och att minska antalet anställningsformer.
– Jag är oerhört glad över att Göran Persson upptäckt att detta är ett problem, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.
Göran Persson hänvisade till en pågående utredning om lagen om anställningsskydd, LAS, som den 31 oktober ska presentera sina förslag.
Björn Svensson, förhandlingschef hos Tidningsutgivarna, tror inte att översynen kommer att leda till någon ändring av att reglerna är dispositiva, det vill säga att parterna i avtal kan komma överens om vad som ska gälla.
Han tycker att parterna borde kunna komma fram till en gemensam syn på reglerna inom ramarna för den förhandlingsprocess vars syfte är att träffa ett samarbetsavtal.
“Bara journalister drabbas”
Björn Svensson hävdar att problemen med utlasningar och tolkningsproblemen om företrädesrätt är isolerade till journalister på medieföretag.
– Med grafiker och tjänstemän är det inga problem.
Han vänder sig mot Journalistförbundets uppfattning att alla medlemmar i princip kan utföra allt journalistiskt arbete.
– Vi har till och med hamnat i Arbetsdomstolen vid flera tillfällen för att få svar på frågan om korrekturläsare och fotografer hade tillräckliga kvalifikationer för att arbeta som redigerare respektive reporter. Arbetsdomstolen slog fast att så inte var fallet, vilket också var vår inställning.
Enligt Björn Svensson gör förbundets hållning att arbetsgivare blir osäkra i varje enskilt fall om till exempel en redigerare ska ha företrädesrätt till en reportertjänst, varför företagen väljer lösningen att inte förlänga anställningen så att företrädesrätt kan uppstå.
– För företagen är det ett problem att inte kunna ge duktiga redigerare förlängt vikariat eftersom man då riskerar att tvister uppstår om företrädesrätt till tjänster med helt andra arbetsuppgifter.
Begränsa företrädesrätten
Tidningsutgivarna vill som lösning på problemet begränsa företrädesrätten till att gälla de arbetsuppgifter en person haft under sitt vikariat.
Agneta Lindblom Hulthén ser fram emot det utredningsförslag som ska presenteras den 31 oktober.
– Jag hoppas att man gör klart att det inte är tillåtet för arbetsgivarna att kringgå lagen som nu när arbetsgivarna förbehåller sig rätten att utöva makt genom att hålla folk i osäkerhet om anställningar, säger Lindblom Hulthén.
Hon pekar på faror med otrygga anställningar och hon ser flera skäl till varför det är nödvändigt att göra något åt problemen. Hon nämner arbetsmiljö, kvalitet och konsekvenser för samhällsutvecklingen.
– Det är ett demokratiskt problem när otryggheten på arbetsmarknaden gör att folk inte vågar etablera familj.
Christer Frey, VD på Sveriges Radios arbetsgivarorganisation, SRAO, är bekymrad över Göran Perssons uttalanden om en skärpning av LAS.
– Konsekvenserna av LAS är svåra för oss redan som det är i dag, säger Frey. Det beror på att riksdagen för dessa bolag tydligt har angett vad de ska göra och inte.
Fler utomstående medarbetare
Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion är ålagda att öka andelen utomstående medarbetare, journalister, skådespelare och andra medarbetare. Samtidigt är intäktssidan låst.
– I dag utgör kostnaderna för de anställda 50 procent av budget. Varje ökning av den procentsatsen skulle stå i strid med de krav vi har på oss att öka mångfalden genom att ha en större genomströmning av medarbetare.
Christer Frey säger sig personligen förstå att det är ett problem för de individer på SRAOs medlemsbolag som måste sluta när de närmar sig tolvmånadersgränsen, men har svårt att förstå hur man med nuvarande villkor ska komma runt problemet.
hl@sjf.se