Gå direkt till textinnehållet

Årets journalist Mårten Martos Nilsson: ”Gräv har en del prestigevibbar”

Årets Tidskrift Arbetets reporter Mårten Martos Nilsson tog hem storslam på Tidskriftsgalan igår: han vann både Årets granskning och Årets journalist. ”Jag är genuint överraskad”, säger han.

– Jag är lite omtumlad. När min chef sa att hon tänkte anmäla mig till Tidskriftspriserna, särskilt när det gällde Årets journalist, tänkte jag ”Du kan inte mena allvar?”. Jag är genuint överraskad, säger Mårten Martos Nilsson, en rutinerad arbetsmarknadsreporter med 39 år i branschen varav 27 på Arbetet.

Han säger att det var bra nominerade i båda kategorierna Årets granskning och Årets journalist.

– Jag vågade inte tro att det jag gjort skulle stå sig mot de andra nominerade.

Annons Annons

I ungefär två månader arbetade han med den granskning av den dolda arbetsmarknaden i byggbranschen som belönades för Årets granskning.

– I slutet av oktober 2022 lade Pelle Sunvisson på SAC ut en bild på ett ansikte med en enorm blåtira. En lettisk arbetare hade blivit nerslagen när han krävt att få ut sin lön.

Bilden var upptakten till granskningen.

– Det finns en hel del skumrask i byggbranschen så det här var väl inte helt nytt men vi tyckte det gick utöver det vanliga. Vi åkte ut till ett område i Bromma där det visade sig bo många utländska arbetare. Först skrev vi själva storyn om misshandeln, att det var ett antal arbetare som inte hade fått ut sina löner och att det hade lett till våld. Vi beslöt att gå vidare med bolaget och titta på var de hade byggt.

Han säger att det mesta man skriver om i Arbetet är den reglerade arbetsmarknaden där det finns lagar och avtal.

– Här handlade det om en helt annan värld där det inte finns några skrivna uppgörelser, bara muntliga, och där mer eller mindre alla lurar alla.

Byggjobbarna de mötte var ryskspråkiga migrantarbetare från olika länder, och tack vare att Mårten Marto Nilsson talar ryska fick han bra kontakt med några av dem och förstod att många hade blivit lurade flera gånger.

När han började med jobbet tyckte han först att det inte riktigt kvalificerade sig för att kallas ”gräv”.

– Men med tiden gjorde det nog det, det blev en hel del, ska vi säga ”spårande”. Även om jag tycker ”gräv” har en del prestigevibbar som jag ryggar för. Jag tycker att jag i första hand är reporter som gör både stort och smått.

Du fick fina motiveringar till dina priser. Vad tror du själv fällde avgörandet för att du blev Årets journalist?
– Jag tror att juryn har vägt in att jag har jobbat länge med att bevaka arbetsmarknaden. Det är lite grann belöning för lång och trogen tjänst, gissar jag. Men kanske också för att det är ganska nytt att det finns en så stor parallell arbetsmarknad, och att det väckte intresse.

Hur firades vinsten?
– Chefen bjöd på ett glas i baren. Jag blev firad och gratulerad från alla håll. Arbetet är en redaktion där alla är väldigt duktiga och kunniga arbetsmarknadsnördar och där vi hjälps åt när någon håller på med ett lite tyngre jobb. Det finns bra kollegor och chefer att bolla med. Namnpublicering av företagen var till exempel en fråga som behövde diskuteras ganska mycket.

Just nu är det kollegor som håller på med grävjobb, då är det hans tur att vara live-deskansvarig.

– Jag levererar korta raka grejer till vår hemsida. Det är rätt skönt att kunna växla mellan snabba jobb och lite tyngre saker.

Arbetet vann också Tidskriftspriset i kategorin Årets ljud.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler