Gå direkt till textinnehållet
Martin Schibbye fotograferad under en lunchpaus på platsen i sal 34 där han brukar sitta.
Foto: Tor Johnsson

”Att vara oberoende blir extra viktigt när man skjutits av Lundins vakter”

Ett historiskt mål avgörs just nu i Stockholms tingsrätt. Oljetopparna Ian Lundin och Alex Schneiter står åtalade för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan. Som enda journalist bevakar Martin Schibbye varje förhandlingsdag av den flera år långa rättegången. – En journalistisk guldgruva, säger han.

– Det ramlade ner bomber från flygplanet. När bomben spred ut sig dödade den människor och kor.

Det är dag 146 i den största rättegången i Sveriges historia. I sal 34 i Stockholms tingsrätt, som har ornamenterade bruna träpaneler och högt i tak, lutar sig åklagare Martina Winslow fram mot mikrofonen när hon ställer sina frågor. Den målsägande som hörs den här dagen, 29-årige Lam Pak Triguar, sitter 693 mil bort i en rättssal i Rwandas huvudstad Kigali. En tolk intill honom direktöversätter.

Lam Pak Triguar berättar om sin barndom i en by i området kallat ”Block 5A”, där oljebolaget Lundin Oil runt millennieskiftet hade tillstånd att leta olja och hade regimens beskydd. Han minns hur militär kom till byn, hur hans lillasyster sköts till döds på familjens bakgård, och om flykten vidare.

Åklagaren försöker ringa in tid och plats. Var det torrperiod eller regnperiod? Såg han bombplanet själv – hur såg det ut?

– Det var torrperiod. Boskapen var inte utsläppta, annars hade de klarat sig, svarar Lam Pak Triguar.

– Flygplanet hade samma färger som männens uniformer, jag kände igen det. Kamouflagefärg.

Åtalet mot Lundin Oil

Åklagare vid Stockholms tingsrätt väckte 2021 åtal mot två företrädare för dåvarande Lundin Oil AB för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i Sudan 1999-2003.

Styrelseordföranden Ian Lundin och tidigare vd:n Alex Schneiter misstänks för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan. Enligt rapporter från bland andra FN, Human Rights Watch och Christian Aid rensade regeringslojal militär områden nära oljefälten på människor, bland annat genom metoder som klusterbomber och massavrättningar av civilbefolkning.

Lundin Oil hade bedrivit verksamhet i Sudan sedan tidigt 90-tal. I Sudan pågick sedan länge ett inbördeskrig med bristande respekt för den internationella humanitära rätten. Kriget kom senare på 90-talet också att handla om oljan och kontroll över oljeområdena i södra Sudan. När Lundin började leta efter olja i området kallat Block 5A bad de för sin säkerhet om hjälp från regeringsarmén, enligt åtalet. Området som fram till dess hade varit relativt förskonat från inbördeskriget blev fram till 2003 ett av de värst krigsdrabbade områdena.

Annons Annons

Rättegången som inleddes den 5 september 2023 föregicks av en decennielång förundersökning. Sakframställan av åtalet tog nio månader. Hösten 2024 hörs målsäganden. 61 vittnen från hela världen ska höras senare i rättegången: allt från experter till tidigare FN-anställda. I november 2025 ska tidigare statsministern Carl Bildt höras som vittne. Han satt i oljebolagets styrelse 2001-2006.

Källor: DN, Stockholms tingsrätt, UI.

Längst bak i tingssalen i Stockholm finns 18 åhörarplatser. Nästan alla är tomma, men i bakre högra hörnet mot väggen sitter en man i hästsvans och skriver nästan oavbrutet på sin dator. Journalisten och författaren Martin Schibbye direktrapporterar från den flera år långa rättegången. Varje rättegångsdag; tre dagar i veckan.

Det svenskägda bolaget Lundins oljejakt i södra Sudan är en story som kommit att ta stor plats i hans liv och gärning. För tretton år sedan fängslades Schibbye och kollegan Johan Persson på en reportageresa i Ogadenprovinsen, där de ville dokumentera hur jakten på olja drabbade befolkningen i den konfliktfyllda regionen.

Men att han sitter här i tingsrätten idag var inte planerat, och är inte ett utslag av revanschlusta, betonar han när förhandlingen brutits för lunch.

Martin Schibbye under en lunchpaus i tingsrätten. Han har tillbringat sammanlagt fem månader – hittills – i sal 34 där rättegången hålls. Foto: Tor Johnsson

– Jag gick hit första dagen för att se Ian Lundin och känna in stämningen. Det var så så oerhört intressant. Den här historien har berättats journalistiskt genom hundratals flyktingberättelser från massor av olika länder. Så plötsligt kommer det en åklagare, med helt andra möjligheter. Som kan göra husrannsakan, som kan kalla vem hon vill.

När rättegången startade, den 5 september 2023, var de stora medierna på plats. Tingsrätten hade ordnat en hel extra åhörarsal för journalister.

– Men efter bara ett par dagar var det tomt. Då kände jag ett ansvar för att dokumentera den här rättegången, verkligen bevaka den, säger Martin Schibbye.

Den första hösten ägnades åt åklagarens sakframställan, våren åt försvarets. Åklagarens bevisning baseras i huvudsak på det svenska utredare kommit över vid husrannsakan på Lundins kontor på Blasieholmen och huvudkontoret i Genève.

Lunchpausen har precis startat och alla lämnar salen. Åhörare och åklagarsidan genom en dörr och de åtalade och försvaret genom en annan. Foto: Tor Johnsson

Martin Schibbye beskriver rättegången som ”högoktanig”.

– Alla är så otroligt skickliga yrkesmänniskor, och det är två sådana enorma krafter som möts. Svenska staten, tiotals poliser som utrett i tretton år. Som möter oljemiljardärer med också i princip obegränsade resurser, med två advokatteam som har jobbat i åratal och tagit fram rapporter. Det blir strid om allt.

Blankspot

Reportagesajten Blankspot grundades 2015 av bland annat Brit Stakston och Martin Schibbye. Blankspot vill ge sina läsare ”fler perspektiv på världen” och rapporterar ofta om platser och konflikter som är svagt bevakade av andra medier.

Sajten är öppen och finansieras av läsardonationer. Av runt 20 000 unika besökare per månad är cirka 2 000 betalande.

Blankspot har vunnit och nominerats till priser som Stora Journalistpriset och Tidskriftspriset. 2022 vann Brit Stakston och Martin Schibbye Stora Journalistpriset för reportageserien Cards of Qatar, i kategorin Årets förnyare.

Annons Annons

Åklagaren lade fram en hel del journalistik som bevisning. Men försvaret synade den, och allt höll inte för att granskas under tio år av landets bästa advokater, konstaterar Martin Schibbye.

– Framför allt filmade utländska reportage höll inte. Mycket av journalistiken har gjorts i nära samarbete med rebellgruppen. Försvaret kunde visa hur journalister åkt på rena propagandaturer där man fått möta folk som låtsats vara bybor men i själva verket hör hemma inom rebellarmén.

Hjärtat i hans rapportering, som gör för sajten Blankspot som han är medgrundare till, är en Whatsapp-grupp. I gruppen som just nu har 591 medlemmar beskriver Martin Schibbye minut för minut vad som händer i rättssalen. Han knyter ihop med artiklar och kortpoddar varje vecka – med ljudklipp från rättssalen.

Martin Schibbye spelar in hela rättegången på trotjänaren Zoom H5. Ljudet tas upp via ett XLR-uttag i väggen. Foto: Tor Johnsson

Dagsrapporteringen blir ett slags anteckningsbok för den bok han skriver om rättegången.

– För att göra en unik reportagebok om det här går det inte att luftlandsättas med helikopter lite då och då. Utan man måste vara med hela processen.

Den svenska journalistkåren kastar bort guld genom att inte vara på plats i sal 34, menar Martin Schibbye. De drabbande vittnesmålen och den spännande juridiken är en sak, men här finns också ofta nyheter som går svenska medier förbi: som att förundersökningen om övergrepp i rättssak mot Lundin är återupptagen. Eller att vittnet Lam Pak Triguar hölls kvar äver natten på flygplatsen i Kigali innan han tilläts komma in i landet och vittna.

– Le Monde är här ibland, Dagens Juridik läser rättens dagbok varje vecka. Men var är övriga svenska medier?

Eftersom ingen annan rapporterar uppskattas hans rapportering desto mer. Det har Martin Schibbye fått höra av både åklagarsidan och av Lundins presschef, som frågade om tillstånd att få gå med i Whatsapp-gruppen.

– Det är där man vill vara som journalist, ha förtroendet hos bägge läger. Kunna gå över skyttegravarna och vara oberoende. Det kanske blir extra viktigt när man har skjutits av Lundins vakter [i Ogaden 2011, reds anm]. Jag tror det gör mig extra noggrann.

När Martin Schibbye inte följer förhandlingarna inne i rättegångssalen sitter han ofta här i fönsternischen med utsikt över malmgården Piperska muren och arbetar. Foto: Tor Johnsson

Finns det ekonomi i det du gör?

– Jag har aldrig börjat i den änden som journalist. Jag har alltid rest först och sålt in sen. Men var tionde besökare på Blankspot är betalande.

En resa tillbaka till regionen kommer det att behöva bli för boken. Och han måste vänta in domen, planerad till våren 2026, det går inte dramaturgiskt utan den.

– Men sen sätter jag punkt.

Om rätten kommer att fria eller fälla vill han inte spekulera i, det är inte hans roll.

– I 20 års tid har det här handlat om moral och etik och journalistik, rebeller, flyktingar, ansvarsutkrävande intervjuer. Det som sker nu är något helt annat. Nu ska bevis värderas. Nu är frågan: vad är brottsligt och inte?

– Att leta olja i en diktatur är inte brottsligt, eller att låta armén skydda ens oljetorn mot rebeller. Det som åklagaren menar är brottsligt är att Lundin velat leta olja i områden som regimen inte kontrollerade och att det då skett offensiva anfall på ett sätt som bryter mot krigets lagar. Men det är mycket som ska bevisas.

Oavsett utfallet blir en historisk period nu genomlyst, menar han.

– Det är en journalistisk dröm att få ta del av alla berättelserna. Alla får säga sitt, alla får berätta. Det finns ett värde i det, i sig. Många vittnen som varit här säger det, att någon lyssnar betyder någonting.

I december ska de åtalade höras. Det ska bli spännande, tycker Martin Schibbye. Både Ian Lundin, 64, och Alex Schneiter, 62, har varit på plats i rätten varje dag fram till nyligen. Sedan måläganden började höras via länk från Rwanda är även de med på länk.

Martin Schibbye på väg in i Stockholms tingsrätt. Foto: Tor Johnsson

Vad är det egentligen du ser här om dagarna?

– Här på Scheelegatan 7 är Sverige fortsatt en moralisk supermakt. Ingen av poliserna eller åklagarna har fått PMet om att folkrätten inte är aktuell längre, säger Martin Schibbye.

– Här åtalas krigsförbrytare från Rwanda, Iran och nu Schweiz utan att några politiska hänsyn tas. Nya och större fall väntar säkert runt hörnet med krigsbrottskommissionen vid polisen som har ett gott självförtroende.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.