Azerbajdzjan vill tysta svensk journalist som avböjt bjudresa
Via en svensk-azerbajdzjansk organisation anordnade Azerbajdzjan en bjudresa för flera svenska journalister. Frilansjournalisten Rasmus Canbäck, som ofta skriver om den armenisk-azerbajdzjanska konflikten, åkte inte på bjudresan. Nu utsätts Canbäck för trakasserier.
Den svenske journalisten Rasmus Canbäck rapporterar ofta från Kaukasien. Vid ett flertal tillfällen har han skrivit artiklar som handlar om den kontroversiella konflikten i Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan gör anspråk på regionen, men den armeniska befolkningen har utropat sig självständig från Azerbajdzjan.
Den azerbajdzjanska regimen är sällan nöjd med rapporteringen från Nagorno-Karabach. I ett propagandiskt försök anordnade regimen i Baku, via Azerbajdzjaners kongress i Sverige, en bjudresa för svenska journalister nyligen. Reportageresan, hotell och logi skulle Azerbajdzjan stå för. Och arrangören förväntade sig en mer Azerbadjzjanvänlig rapportering. Föreningen hävdar själva att de stod för alla omkostnader genom donationer.
Men Rasmus Canbäck åkte aldrig med på bjudresan.
– Att åka på en sådan här resa är en stor yrkesetisk risk, så jag bestämde mig snabbt för att inte åka även om det är enda sättet att komma till Nagorno-Karabach genom Azerbajdzjan. Jag ville inte riskera att bli en sorts nyttig idiot som helt plötsligt syns på bilder på en takterrass i Baku. När jag ställde kritiska frågor till föreningen hittade de på att resan var inställd, säger Rasmus Canbäck och berättar att de först riktade sig till just honom eftersom han skrivit ett stort antal artiklar om Nagorno-Karabach och släpper en bok på Silck förlag om området i höst.
– Mellan raderna fanns en kritik mot att jag inte beskriver konflikten enligt den dominerande azerbajdzjanska retoriken. Både Azerbajdzjanernas kongress i Sverige som bjöd mig och Azerbajdzjans ambassadör Zaur Ahmadov har uttryckt en önskan om att jag ska belysa konflikten från Azerbajdzjans håll. Vilket jag egentligen också vill, bara inte med förutsättningen att det är en betald lyxresa där man inte kan kontrollera något alls, säger Rasmus Canbäck.
Tidigare anordnades bjudresor direkt av ambassader. Numera verkar ambassaderna lägga ut arbetet på PR-byråer eller organisationer.
Under sommaren har det publicerats artiklar från ett flertal pressresor anordnade av Azerbajdzjan till de områden av Nagorno-Karabach som landets armé nu kontrollerar. Alla dessa resor har framstått som strikt kontrollerade och bilder har florerat av journalister som poserar med regimens representanter.
Rasmus Canbäck har nu bevis att bjudresan anordnades av den azerbajdzjanska staten.
– Jag har intervjuat en av dem som deltog på bjudresan, Thomas Wedérus. Det framkommer tydligt att det är den azerbajdzjanska regimen som stod som arrangör för resan. Föreningen var snarare en sorts mellanhand. Dessutom togs de emot av en regeringsrepresentant på flygplatsen redan innan de kommit igenom passkontrollen.
Efter den intervjun, som publicerats på Blankspot.se, skickade Zaur Ahmadov ett mejl till Blankspots redaktion där han kallade Rasmus Canbäck för medieterrorist och antiazerbajdzjansk propagandist, och han ifrågasatte varför Blankspot publicerar hans artiklar.
– Det får man nog kalla för en sorts trakasseri från en regimrepresentant. Jag skämtar ofta cyniskt om att han är min mest engagerade läsare. Han verkar lusläsa allt jag skriver och publicerar, vad det än gäller. Han har begärt replik på flera av mina artiklar och skrivit personliga meddelanden till mig med rättelser. På Twitter har han dessutom kallat mig för "långtidsförespråkare för Armeniens sak" och "partisk".
Rasmus Canbäck är besviken på de journalister som deltog i bjudresan till Azerbajdzjan.
– En bjudresa är som sagt enda sättet att komma till Nagorno-Karabach genom Azerbajdzjan, så det finns skäl att åka på en sådan. Mitt intryck är dock att ingen av journalisterna var tillräckligt pålästa på konflikten. Då kan jag tycka att det är ganska oansvarigt att åka.
– Det har publicerats ett antal texter som är okritiskt skönmålande, revisionistiska och helt enkelt propagandistiska. Om man var tillräckligt påläst hade man kunnat urskilja regimpropagandan. Man kan åtminstone nämna att regimkritiker fängslas och förföljs, avslutar Rasmus Canbäck.
Vare sig Azarbajdzjans ambassad eller Azerbajdzjanernas kongress i Sverige har velat kommentera Canbäcks berättelse.
Läs mer: I en krönika på Journalisten skriver Thomas Wedérus själv om bjudresan.
KURDO BAKSI