Gå direkt till textinnehållet

Backar efter hård bemanningskritik

Aftonbladet kommer att ”minimera” användandet av bemanningsföretag och överväger att låta alla gå på dagspressavtalet. Det är ett direkt resultat av bemanningsupproret som spreds över Sverige i november. Men det ser ut bli en pyrrhusseger för de anställda på Aftonbladets bemanningsbolag Schibsted Media i och med tidningens nya sparpaket.  

Under allhelgonahelgen startade ett uppror på Aftonbladets redaktion – över 100 journalister undertecknade ett brev till ledningen med krav på en bättre behandling av bemanningsanställda som jobbade på redaktionen. Bakgrunden var att en journalist som var anställd i Schibsted Media och hade jobbat som nyhetsreporter i fyra år blev tvångsomplacerad till ett kort vikariat och riskerade att förlora jobbet, eftersom arbetsgivaren vägrade göra en schemaändring.

Upproret spred sig snabbt över landet. I debattartikel efter debattartikel rasade journalistklubbarna i flera mediekoncerner mot missbruket av bemanningsanställda. Flera klubbar har inlett diskussioner med arbetsgivare och väckt förhandling i syfte att förbättra villkoren för bemanningsanställda.

Jan Helin, tidningschef på Afton­bladet, säger nu till Journalisten att upproret kommer att få effekt.

Annons Annons

– Vi ska minimera användandet av bemanningsföretag, säger Jan Helin.

– Vi vill ha en fördjupad diskussion med facket om hur vi ska lösa vikariebehoven framöver. Tanken med att använda bemanningsföretag var att förbättra situationen för den enskilde medarbetaren som får en fast tjänst i stället för ett vikariat inne på redaktionen, men efter protesterna behöver vi initiera en diskussion.

– Känslan av att det finns en uppdelning i ett A- och ett B-lag har tyvärr fått fäste och den bottnar helt säkert i att man upplever att villkoren och lönerna är olika. Vi har tittat på detta och jag tycker inte att det finns en saklig grund för påståendet att lönenivåerna är olika, men vi behöver ha en djupgående diskussion med facket om detta.

På Hallpressen har man löst vikariefrågan genom att inrätta en vikariepool där alla går på det mer förmånliga dagspressavtalet i stället för på bemanningsavtalet, något Journalisten.se berättade i november. Det har garanterat så gott som lika arbetsvillkor för de anställda journalisterna i koncernen, menar både arbetsgivaren och journalistklubben.

– Vi är öppna för en sådan lösning som man har på Hallpressen. Den är intressant, säger Jan Helin.

Upproret på Afton­bladet verkar dock bli en pyrrhusseger för de bemanningsanställda på bemanningsföretaget Schibsted Media. Aftonbladet meddelade förra veckan att man ska genomföra ett sparpaket om 30-40 tjänster och det är troligt att det är i första hand bemanningsanställda som kommer att drabbas.

– Hur många som får gå från Schibsted Media beror på hur många på Aftonbladet som ansöker om erbjudandet om avgångsvederlag, och hur många av dem som får ja från arbetsgivaren. Vi har fått besked om att det kommer att inrättas ett fåtal fasta redaktionella tjänster på Aftonbladet som vi har möjlighet att söka, säger Anna Flytström, ordförande i journalistklubben på Schibsted Media.

Anna Flytström riskerar själv att bli av med jobbet eftersom Aftonbladets bilaga Sofis Mode där hon är placerad ska läggas ut på entreprenad senast den 1 juli, eller läggas ned om ingen vill åta sig uppdraget.

– Jag förlorar mitt uppdrag hur det än går, och då återstår för mig att se om det finns några andra uppdrag på Aftonbladet eller Svenska Dagbladet, säger Anna Flytström.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret