Barometern vill lägga ned två redaktioner på Öland – Klubben: ”En käftsmäll”
Barometern-OT vill lägga ned sina två redaktioner på Öland och börja byta material med Ölandsbladet. Två mångåriga medarbetare riskerar nu uppsägning. ”Moraliskt fel att säga upp två journalister som arbetat så länge i företaget”, säger journalistklubbens ordförande Erika Wiman Snäll. UPPDATERAD.
Så sent som i tisdags uppgav Barometern Oskarhamn-Tidningens chefredaktör Anders Enström i en intervju i Journalisten att man som strategi valt att spara när det dyker upp möjligheter i stället för att lägga sparpaket med risk för uppsägningar.
”Jag tycker att vi har visat att det här sättet att pussla med organisationen är en framgångsrik strategi. Vi skapar heller ingen onödig oro bland de anställda”, sade Anders Enström.
Sent på torsdagseftermiddagen gick han ut med information till personalen att tidningen vill lägga ned de två redaktionerna på Öland, i Borgholm och Färjestaden. I stället ska Ölandsbevakningen skötas av Ölandsbladet, som också ägs av Gota. Ölandsbladet får i utbyte blåljusbevakning på kvällar och helger från Barometern-OTs webbdesk.
Ölandsredaktionerna räknas enligt arbetsgivaren som en egen driftenhet och de två journalisterna som arbetar på Öland ska därför inte ingå i Las-kretsen på Barometern-OTs redaktion i Kalmar. I stället riskerar de nu att sägas upp, trots att de har varit anställda på tidningen och inom Gota under mer än 15 år. Något erbjudande om avgångsvederlag har inte presenterats.
Journalistklubbens ordförande Erika Wiman Snäll är kritisk till arbetsgivarens förslag:
– Det är beklagligt att man vill lägga ned redaktionerna på Öland och det är moraliskt fel att säga upp två journalister som arbetat så länge i företaget.
Hon menar också att det skadar tidningen att sluta med egen bevakning av Öland.
– Gota är kända för sin starka lokala förankring, men nu är det tre lokalredaktioner som försvinner på kort tid: i Hultsfred, i Borgholm och i Färjestaden.
För några dagar sedan uppgav Anders Enström i en intervju att strategin var att undvika uppsägningar och i stället spara när det ”finns möjlighet”. Vad säger du om det uttalandet?
– Det har invaggat oss i en falsk säkerhet. Vi trodde att de hade en strategi som byggde på att undvika uppsägningar, och nu gör de så här bara några dagar senare. Det är en käftsmäll.
Barometern-OTs chefredaktör Anders Enström uppger att nedläggningen har ekonomiska skäl.
– Att vi har valt den här åtgärden för att minska kostnaderna beror på att den inte kommer påverka läsarna så mycket eftersom den bevakning som lokalredaktörerna gjort kommer att skötas av Ölandsbladet. Och när det gäller sport, kultur, nöje, näringsliv, familjenyheter, grävjobb och större reportage kommer vi att använda egna resurser. Den journalistiken görs inte av lokalredaktörerna, och där blir det ingen skillnad mot i dag, säger Anders Enström.
Det har varit en mur mellan er och Ölandsbladet tidigare, men den är riven nu?
– Ja. Det har varit hård konkurrens i väldigt många år, och den har varit bra för båda tidningarna. Men ur ett koncernperspektiv går det inte längre att motivera kostnaderna för dubbla redaktioner på en plats.
Journalistklubben är kritisk till att ni räknar Öland som en egen driftort och planerar att säga upp medarbetare som har arbetat länge inom Gota. Vad säger du om den kritiken?
– Jag vill inte föregripa förhandlingarna, men det jag kan säga är att varje ort räknas som en egen driftenhet hos oss.
När vi pratade vid tidigare i veckan sa du att ni var måna om att undvika uppsägningar och i stället försökte spara när det gavs möjlighet. Men nu blir det fråga om uppsägningar?
– Jag tror också att jag sa att vi aldrig kan utesluta uppsägningar även om man i varje läge försöker undvika dem. Tyvärr är vi där nu, det kommer att bli en övertalighet med det här förslaget.
Ni har haft många neddragningar av tjänster under året. Är ni klara nu?
– Ja, med den här neddragningen är vi klara med förändringarna inför 2024.
De fackliga förhandlingarna inleds nästa vecka.