Gå direkt till textinnehållet

”Behöver SVT verkligen två nyhetsprogram?”

SVT har anställt Katarina Andersson som tidigare arbetat på SR Medierna för att leda nya SVT Medier tillsammans med Filip Struwe. SVT Medier ska förstärka SVTs bevakning och granskning av medierna, och det första Katarina Andersson vill sätta tänderna i är … public service.

– Det känns jättekul och det har nog aldrig varit mer spännande än nu att bevaka medier med allt som händer i bland annat tidnings- och TV-världen, säger Katarina Andersson.

Det fanns inte pengar på SVT för ett eget medieprogram, men samtidigt ville man ha en bättre bevakning av medierna just under valåret 2014, och då blev det en lösning med två reportrar som ska kunna jobba med medieinslag för olika program, som Kulturnyheterna, Rapport, Aktuellt eller för webben.

– Medier och journalistik är heta områden och medierna har mycket makt. SVT behöver en bättre bevakning och vi kommer att vara en extraresurs för just detta, säger Katarina Andersson.

Annons Annons

Arbetet drar i gång i samband med MEG i Göteborg i helgen.

Vad vill du sätta tänderna i först?
– Hela debatten om public service roll efter all skit som SVT och SR har fått efter Soran Ismail, Melodifestivalen, att SVT inte fick OS och så vidare; det skulle jag vilja titta närmare på. Kommer public service alltid att vara en bjässe i Mediesverige eller kommer det att bli en marginaliserad aktör?

– Sen undrar jag om SVT verkligen behöver två nyhetsprogram. De sitter fem meter från varandra i desken. Går det inte att spara lite pengar här om man slår ihop dem? säger Katarina Andersson.

Du vill klampa på ömma tår internt på SVT direkt? Var de medvetna om det när de anställde dig?
– Ja, det är en del av uppdraget. Jag tror alla förstår att det kan uppstå trovärdighetsproblem om man inte också granskar den egna verksamheten. Men det finns väldigt mycket annat att bevaka – hela dagspresskrisen, satsningarna på webb-TV och så vidare.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret