Benkö om belarusisk tortyr-tv: ”Jag har väckt frågan i EBU”
Raman Pratasevitjs framtvingade erkännande sändes i det belarusiska public service-bolaget BTRCs kanaler. Nu ställs krav på att bolaget utesluts ur Europeiska radio- och tv-unionen EBU. SRs vd Cilla Benkö som sitter i styrelsen för EBU uppger att hon väckt frågan men att stadgarna inte tillåter att en medlem utesluts.
Flera regeringar samt människorätts-, pressfrihetsorganisationer har kritiserat Belarus för journalisten Raman Pratasevitjs framtvingade erkännande. Många befarar att Paratsevitj misshandlats och utsatts för tortyr i fängelset.
Att tortyr förekommer i belarusiska fängelser är väl dokumenterat av flera människorättsorganisationer och FN-organ, bland dem Högkommissarien för mänskliga rättigheter, OHCHR.
– Syftena med tortyren är att hämnas, tvinga fram erkännanden och att avskräcka andra. Erkännandena filmas av inrikesministeriet för att sändas i public service-bolaget BTRCs kanaler. Det gör BTRC till en central pusselbit i det hela tortyrlogiken, säger Dmitri Vasserman.
Dmitri Vasserman kom till Sverige från Belarus 1996 och arbetar för en demokratisering i Belarus, framför allt som representant för organisationen Belarus Folkambassad i Sverige. Liknande folkambassader startades i flera länder förra året, efter presidentvalet i augusti och de efterföljande protesterna.
Dmitri Vasserman, representant för organisationen Belarus Folkambassad i Sverige.
Redan för en månad sedan försökte Dmitri Vasserman och folkambassaden i Sverige slå larm om de tv-sända ”erkännandena” i BTRCs kanaler, och ställde krav på att BTRC ska uteslutas ur Europeiska radio- och tv-unionen (EBU), som annars är mest känd för att arrangemanget Eurovision Song Contest.
– Det här är Lukasjenkos tortyr-tv, som sänds av ett public service-bolag som är medlem Europeiska radio- och tv-unionen EBU. Belarusisk public service medverkar direkt i tortyr i belarusiska fängelser genom att vara tortyrens slutkonsument. Det är grova människorättsbrott som borde vara oförenliga med medlemskap i EBU, säger Dmitri Vasserman.
Han och folkambassaden har inte fått något svar från EBU.
– EBU blockade oss på Twitter, säger Dmitri Vasserman.
Flera svenska medier har också visat filmen med Raman Pratasevitj framtvingade erkännande. Är det ett problem tycker du?
– Det blir förstås ytterligare en kränkning av honom, men samtidigt måste oberoende medier kunna visa vad som pågår i Belarus. Det handlar om hur man presenterar videomaterialet och jag kan inte se att svenska medier har gjort några övertramp.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö sitter i EBUs styrelse, och har reagerat på att ”erkännanden” återkommande sänts i belarusisk tv. Hon kan som enskild styrelseledamot inte uttala sig å organisationens vägnar.
– Det jag har gjort inom ramen för styrelsen är att väcka just den fråga du ställer och just nu finns det ingen legal grund i EBUs stadgar för att till exempel utesluta bolaget. Därför har jag också i dialog med vd och ordförande initierat en diskussion om vilka möjligheter det finns att framöver skapa ett större handlingsutrymme. Så den frågan är uppe för diskussion, säger Cilla Benkö till Journalisten.
– Läget för journalister och journalistiken i Belarus är väldigt bekymmersam och framtvingade uttalanden är såklart helt oacceptabelt.
EBUs kommunikationsavdelning uppger i ett mejl till Journalisten att organisationen noggrant följer det som sker i Belarus, och att man har inlett en utredning om de tv-sända framtvingade erkännandena:
”Vi är oroade över det ökande antalet journalister som är frihetsberövade i Belarus och över de rapporter om utsändningar av videomaterial som uppenbart har spelats in under tvång, och det är något vi för närvarande undersöker”, skriver EBUs kommunikationsavdelning i mejlet.
EBU har tidigare öppet gett stöd till de journalister på BTRC som protesterat mot myndighetspåverkan och har enligt kommunikationsavdelningen också kommunicerat sin oro till ledningen för BTRC.
Dmitri Vasserman tycker inte att EBUs agerande är tillräckligt.
– Jag tycker inte att det är läge att vara subtil om det som händer på Belarus statstelevision. Systematisk tortyr definieras i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen som ett brott mot mänskligheten, och EBUs medlemsorganisation medverkar aktivt i det. EBUs reaktion måste vara mycket starkare än ”vi utreder saken och någon gång kommer med ett svar”. Ett brott mot mänskligheten sker, bokstavligen talat, framför våra ögon, just nu, säger Dmitri Vasserman.