Gå direkt till textinnehållet

Berit Önell: ”Det är skrämmande”

Mejlväxlingen mellan politiker i Hässleholm och ledningen för tidningen Norra Skåne skulle ha kunnat ge insikt i härvan som ledde till att tidningens reporter Berit Önell först plockades bort från kommunbevakningen och sedermera blev uppsagd. Men mejlen har raderats, i strid mot regelverket. ”Det är skrämmande att allmänna handlingar kan raderas på detta sätt”, säger Berit Önell.

Journalisten berättade förra veckan att Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att mejlen mellan politiker och ledningen på Norra Skåne som utgallrats på felaktiga grunder ska återskapas genom säkerhetskopiorna, och att mejlen därefter kan lämnas ut som allmän handling med sedvanlig sekretessprövning. Men Hässleholms kommun har raderat även säkerhetskopiorna och mejlväxlingen är därför med all sannolikhet helt förlorad.

Det är Berit Önell, tidigare grävande reporter på Norra Skåne, som försökt ta del av de raderade mejlen. Hon blev förra året bortplockad från kommunbevakningen efter att politiker i Hässleholm tagit kontakt med tidningsledningen med synpunkter på Önells bevakning. Sedermera blev Berit Önell uppsagd efter en omtvistad omplacering.

– Det är skrämmande att allmänna handlingar kan raderas på detta sätt. De här mejlen skulle ha kunnat bringa klarhet i hur relationen mellan kommunens ledande politiker och tidningsledningen såg ut, säger Berit Önell till Journalisten.

– Vi vet att ett av mejlen mellan kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren och tidningens styrelseordförande Håkan Mattsson handlade om artiklar i tidningen, det framgår av ämnesraden. En jurist på kommunen har också berättat detta för mig. Men själva mejlet är borta.

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i domen, att om en myndighet raderar mejl på felaktiga grunder, har myndigheten en skyldighet att återskapa mejlet från det säkerhetskopierade materialet. Det återskapade mejlet kan därefter begäras ut som allmän handling. Men Hässleholms kommun raderar alla säkerhetskopior inom 30 dagar.

– Mejlen raderades efter att jag begärt ut dem. Säkerhetskopiorna fanns kvar i 30 dagar. Men när den rättsliga processen inleddes var de redan förlorade, säger Berit Önell.

Hon hoppas ändå att mejlväxlingen ska gå att återskapa.

– Även när man raderar saker kan de ibland gå att rädda. Nu har det gått så lång tid så det är väl osäkert om mejlen går att återskapa, men kommunen har en skyldighet att försöka.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret