Besked om indraget Sidastöd dröjer
Tidningen Arbetet räknar med att bli av med stödet till Arbetet Global genom hårdbantningen i biståndsbudgetens infokomanslag. ”Anslaget har möjliggjort bra och mycket kvalitativ utrikesjournalistik, nu kommer vi inte ha möjlighet att bedriva den i samma utsträckning”, säger chefredaktören Yonna Waltersson. UPPDATERAD
Som Journalisten rapporterat skär regeringen ned kraftigt på den del av biståndsbudgeten som går till information och journalistik om globala frågor. Det så kallade infokomanslaget minskar i år med 87 procent, från 155 till 20 miljoner kronor. Förutom organisationer som Reportrar utan gränser berörs flera medier och journalistiska satsningar, bland dem Sidas egen digitala tidning Omvärlden, som görs av byrån Springtime-Intellecta.
Det fackliga samarbetsprojektet Union to union fick förra året 9,8 miljoner kronor av Sida. Pengarna förmedlades bland annat till tidningen Arbetets utrikesjournalistiska sajt Arbetet Global, som sedan 2015 granskat globala frågor och arbetsförhållanden.
Yonna Waltersson är chefredaktör för Arbetet, som ännu inte fått formellt besked om hur stor neddragningen blir. På fredagen hade Union to Union möte med Sida, och Waltersson hoppas på ett möte med Union to Union i nästa vecka.
– Först efter det kan vi närmare bestämma vad som ska hända framöver, säger hon.
Men nästan hela infokomanslaget försvinner. Vad drar du för slutsatser?
– Som jag har tolkat situationen bedömer jag att vi inte kommer få pengar för Arbetet Global kommande år. Den stora frågan är väl vad man kan göra för prognos längre fram. Det påverkar vilket vägval vi tar för Arbetet Globals del.
– Anslaget har möjliggjort bra och mycket kvalitativ utrikesjournalistik. Det hade varit kul att kunna fortsätta med den, men blir vi av med de här pengarna kommer vi att behöva förändra verksamheten. Exakt hur måste jag få återkomma till när vi vet mer. Men vi har inte samma möjligheter att göra utrikesjournalistik i den omfattning vi har gjort.
Även TCOs tidning Arbetsvärlden hade sökt pengar från Sida för 2023, rapporterar Arbetsvärlden.
Uppdatering: Sent på fredagen kom besked från Sida om att de tidningar och organisationer som fått stöd under 2022 och planerat att fortsätta under 2023 kommer att få åtta procent av de planerade utgifterna för att kunna avsluta sina projekt, rapporterar Arbetsvärlden.
FAKTA/De fick infokomstöd av Sida 2022 (urval)
Union to Union (fördelar stöd till bland annat Arbetet Global och RSFs Pressfrihetspodden) : 9 814 656 kr
Springtime-Intellecta AB (Omvärlden) : 3 549 280 kr
Civil Rights Defenders : 2 000 000 kr
Naturskyddsföreningen (bl a till Sveriges Natur) : 3 468 680 kr