Gå direkt till textinnehållet

Bonnier News Locals första sparåtgärder: Skippar söndagstidningar

Tre av Bonnier News Locals tidningar kommer sluta dela ut tidningar på söndagar och pressläggningen för Länstidningen Södertälje tidigareläggas – allt för att möta den vikande konjunkturen. ”Allt är på bordet”, säger affärsområdeschefen Mikael Nestius. 

Det råder tuffa tider i mediesverige, och under veckan har sparpaketen stått som spön i backen. Även hos Bonnier News Local har man börjat se över vilka kostnader som går att kapa. Det uppger Mikael Nestius, avgående affärsområdeschef för Bonnier News Local, för Journalisten.

– Vi tittar aktivt på vad vi kan göra för att spara pengar. Som alla andra har vi en jobbig ekonomisk situation, huvudsakligen på grund av stora annonstapp, säger han. 

Några första åtgärder är klara redan nu. Tre av koncernens tidningar, Gefle Dagblad, Arbetarbladet och Sundsvalls Tidning, slutar trycka och dela ut papperstidningen på söndagar från 1 oktober. Det innebär en besparing på flera miljoner kronor, enligt Mikael Nestius.

Annons Annons

– Söndagar är en väldigt dyr dag att distribuera tidningar på, så det här är en åtgärd som vi ser ger ganska stor effekt. 

Tidningarna kommer fortfarande att komma ut som e-tidning på söndagar. 

– Det är för att läsarna ska få något i stället för papperstidningen. Så det är i princip inga redaktionella besparingar det handlar om, utan det är tryck och distribution som vi sparar in på.

Samtidigt fortsätter koncernens tidningar Nerikes Allehanda, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad att dela ut tidningen sju dagar i veckan. 

Ni funderar inte på att gå ner där också?
– Inte just nu, men allt är på bordet. Vi vill i så liten utsträckning som möjligt minska vår redaktionella bevakning. De här första åtgärderna är också något av ett test. Vi vill se vad läsarna säger, hur mycket vi tappar i prenumeranter och så vidare, säger Mikael Nestius.

En annan åtgärd som Bonnier News Local nu testar är att dela ut tidningen under heldagar, istället för koncentrerat under ett visst antal timmar under natten. Det innebär att buden börjar dela ut tidningen tidigare, vilket också betyder att tidningen trycks tidigare. Det testas för Länstidningen Södertälje.

– Det innebär dels att vi får lättare att rekrytera bud, då det blir ett heltidsjobb. Men det innebär också att vi, i alla fall i teorin, behöver hälften så många bilar och hälften så stora lokaler, vilket ger stora besparingar. 

– Vissa läsare kommer få tidningen betydligt tidigare, men det innebär också att vi inte får med en del sen sport. Vi behöver påbörja distributionen klockan 23 och sen håller vi på hela natten, säger Mikael Nestius.

Enligt Mikael Nestius innebär också förändringen av mediestödet, som träder i kraft i början av nästa år, att vissa tidningar kommer få betydligt mindre stöd än idag.

– Så det är också något vi tittar på, hur ska vi agera kring det? På flera titlar är det akut att hitta besparingar. 

När kan det komma besked om eventuellt fler sparpaket?
– Vi håller på att lägga budget nu och se hur ekonomin ser ut inför 2024. Så inom någon månad har kommer vi att se vad vi behöver göra.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler