Gå direkt till textinnehållet

”Bra att diskussion om säkerhet kommit igång”

Efter mordet på Nils Horner har diskussionen om journalisters säkerhet kommit igång på allvar, även allmänheten har blivit medvetna om de faror som journalister utsätts för. Det säger Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist.

Många redaktionen chockades över den kallblodiga avrättningen av Nils Horner i Kabul för ett år sedan. Mordet på SRs korrespondent och kidnappningen av Niclas Hammarström och Magnus Falkehed i Syrien har gjort att medier och allmänheten blivit medvetna om de risker som journalister tar då de bevakar konfliktområden.

– Vi är glada att det kommit igång en diskussion om journalisters säkerhet och att medvetenheten om riskerna ökat på redaktionerna, både då det handlar om de egna reportrarna och om frilansare, säger Jonathan Lundqvist.

Reportrar utan gränser ordnar säkerhetskurser tillsammans med Röda Korset och Fojo. Niclas Hammarström och Magnus Falkehed berättade för Journalisten att de hade stor nytta av säkerhetskursen. De var psykiskt förberedda på den chock det är att bli bortrövad och fängslad. Reportrar utan gränser lånar även ut skyddsvästar till dem som ska åka till ett konfliktområde.

Annons Annons

Kidnappningar, fängslanden och mord på journalister har gjort att mediehus är försiktigare med att skicka ut sina egna medarbetare. För att få material blir de mer beroende av frilansar.

– Det finns fall där frilansar har känt sig tvingade att ta onödiga risker för att de inte ska komma hem tomhämta, eftersom de får lön efter skriven artikel, säger Jonathan Lundqvist.

Han menar att det finns en rädsla på redaktionerna att skriva kontrakt med frilansare innan de reser.

– Det innebär att det kan uppstå oklarheter på vems uppdrag de jobbar. Martin Schibbye och Johan Persson beskylldes av regimen i Etiopen för att tillhöra en terroristgrupp. Det tog värdefulla dygn innan uppdragsgivarna trädde fram, vilket av många uppfattades som ett problem.

Jonathan Lundqvist påpekar att alla situationer är unika och vid kidnappningar är det inte självklart att publicitet är det bästa, snarare tvärt om.

Han tycker sig även se att det kommit igång en diskussion om hur medieföretagen ska förhålla sig till frilansar som vill sälja material från konfliktområden.

– Vissa mediehus har satt upp regler att skickar de inte sina egna reportrar ska de inte heller köpa in frilansmaterial. Det kan vara journalistiskt problematiskt att ha en sådan inställning. Reportaget kan mycket väl vara värt att publicera. Man måste hitta ett sätt där frilansar han bli ett komplement till de egna reportrarna, säger Jonathan Lundqvist.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler