Bra böcker om Internet
Handböcker om Internet har vi sett en hel del av de senaste åren. Bra och mindre bra – med viss slagsida åt det senare.
Handböcker om Internet har vi sett en hel del av de senaste åren. Bra och mindre bra – med viss slagsida åt det senare.
Ett av problemen är aktualiteten. Cyberrymden genomgår en smärre Big Bang på den tid gammal hederlig bokproduktion tar. Och för den verkligt frälste är bläck sprutat på döda träd förstås en oacceptabel omväg till nätvärlden.
Ett annat problem är nivån. Stjärnögd fascination inför möjligheterna går emellanåt före det informativa.
Här känns Björn Hägers och Anna Strömblads nyligen reviderade Internet för faktasökare (Sveriges Radios förlag) som ett föredöme. Handfasta råd och tips varvas med historik och mycket konkreta exempel ur ett antal journalisters yrkesmässiga verklighet.
Språket är sakligt och korrekt, insiderbegreppen förklaras. Författarna väjer inte för avigsidor, men är noga med att reda ut myter och vrångbilder.
För journalister – eller andra också för den delen – som nyligen äntrat den virtuella surfingbrädan är boken en perfekt genväg till yrkesmässigt utnyttjande av Internet. Men även den som tillbringat mer tid på nätet kan ha nytta av boken, som referens och uppslagsbok.
Eller som sammanfattning av dagsläget. Så långt det nu är möjligt på gamla trän.
En annan intressant liten handbok om webben är Leta och lita på Internet – om källkritik på nätet (Utbildningsförlaget Brevskolan).
Författaren Patric Hadenius är till vardags redaktör för Forskning & Framsteg och som boktiteln anger ger han utifrån konkreta exempel tips och råd på hur man undviker nätets många fallgropar. För även om Internet är en fantastisk källa till information, kan det vara svårt att avgöra vad som är sant och inte.
Hadenius lilla skrift är enkel att läsa också för den absoluta nybörjaren och till stor hjälp för den som vill hitta ett bra förhållningssätt till all den information som Internet erbjuder. Här finns länktips och till webbsidor och sökmotorer liksom förklaringar av vad begrepp som chat står för.
Han avslutar med ett antal kritiska frågor som varje användare av Internet bör ställa sig för att kunna avgöra om informationen är trovärdig.
Leta och lita på Internet är lättläst, men aningen grund, och lämpar sig kanske därför bäst just för den som precis ska inleda sin surfkarriär.