Brittiska grävaren Tom Burgis blev Slapp-stämd – och vann
Författaren till boken Kleptopia varnar i en intervju med Journalisten för att demokratin hotas av organiserade brottslingar som försöker tysta journalister genom att dra dem till domstol.
Författaren och The Guardian-journalisten Tom Burgis talade i veckan på Penningtvättsdagarna i Stockholm. Hans senaste bok Kleptopia: How dirty money is conquering the world visar hur världens kleptokrater – de som styr genom korruption – samarbetar och enligt Burgis utgör det största hotet mot demokratin.
Redan innan boken gavs ut fick Tom Burgis personligen och förlaget HarperCollins hot om stämningar. Många Slapp-mål (stämningar i syfte att hindra det journalistiska arbetet) görs från London.
– Jag anklagades för att vara korrupt. Bekämpningen av penningtvätt är beroende av journalister som avslöjar något. Men Slapp gör att många journalister tystas med ett aggressivt brev från en advokatbyrå. Mindre tidningar men även större slutar att granska kleptokrater, som är så viktiga att avslöja, säger han.
I boken rapporterar han om smutsiga penningspår från Kazakstan till Donald Trump, vidare till oligarker, Putin och Centralafrika. Inspiration till boken fick han när han mötte visselblåsaren och en av huvudpersonerna i boken, Nigel Wilkins, på journalistklubben The Frontline Club i London. Nigel Wilkins var tidigare compliancechef på schweiziska banken BSI och arbetade senare på den brittiska tillsynsmyndigheten Financial Conduct Authority. Genom Nigel Wilkins fick Tom Burgis ta del av dokumentation om omfattande korruption i BSI.
Efter fina recensioner blev både Burgis, hans förläggare och Financial Times stämda för förtal av gruvbolaget ENRC, ägt av tre oligarker från forna Sovjetunionen. Den första domstolsförhandlingen skulle hållas i februari 2022 men sköts upp, under den tiden invaderade Ryssland Ukraina.
– Vid första förhandlingen var intresset inte så stort men vid den andra var det fullsatt i rättssalen. Boken fick mycket uppmärksamhet och blev en storsäljare. Den visar länken mellan aggressiva auktoritära regimer styrda av korruption och institutioner i demokratier som går diktatorers och oligarkers ärenden.
Han är tacksam för stödet han fick från HarperCollins och Financial Times.
– De kämpade och anlitade väldigt bra advokater och vi vann. Det är ganska sällsynt att vinna mot de här advokatbyråerna och deras mycket förmögna klienter. Jag fick också stöd från English Pen, RAID och Index on Censorship som gjorde viktiga offentliga uttalanden.
Vilka råd har du till journalister som vill granska ekonomisk brottlighet – behöver man kunna finans?
– Inte alls, snarare tvärtom. Jag har aldrig varit någon bra ekonomireporter. På Financial Times var jag huvudsakligen korrespondent i Afrika och skrev om oljeindustrin. Det kan vara farligt att förstå finans för bra. Jag är bra på att ställa riktigt dumma frågor och om någon inom näringsliv och finans inte kan förklara enkelt, ljuger de eller förstår inte själva.
Tom Burgis råd är att avsätta mycket tid, ha finansiering och juridiskt stöd för att lyckas med granskningar. Att välja en berättelse av flera är den stora utmaningen och att gräva vidare, för det kan ta år.
– Jag jobbar nu med flera duktiga kollegor på The Guardian, bland annat Robe Evans som skrivit om mutskandalen i det brittiska bolaget BAE Systems inom försvarsindustrin. Den tog flera år att avslöja. Många intressanta artiklar publiceras dagligen som skulle kunna bli längre granskningar, men journalister släpper dem för ofta.
Tom Burgis har själv erfarenhet av att den bästa journalistiken har skapats trots att redaktörerna inte ville ha fler artiklar i ämnet.
– Redaktören kanske tycker det räcker men reportern förstår bäst om det finns mer att hämta i en story.
Har du en ny bok på gång?
– Nästa år kommer jag med en bok som är en fortsättning på vad jag tidigare skrivit. Om du är rik nog kan du diktera vad sanningen är, som kungar kunde förr eller Påven. Sker det genom en diktator som torterar människor till erkännande eller genom advokatfirmor som använder domstolen i London?
FAKTA
Tom Burgis är brittisk journalist och författare. Han har arbetat på Financial Times som utlandskorrespondent och rapporterat från ett 40-tal länder. Förutom boken Kleptopia har han skrivit The Looting Machine (2015) om hur Afrikas naturtillgångar lett till korruption, konflikter och fattigdom. Han har vunnit flera priser för sin journalistik i USA, Storbritannien och Asien. Tom Burgis bor i London och arbetar på The Guardian som grävande reporter.