Gå direkt till textinnehållet

Centern vill ha grävcentrum

Sex centerpartister motionerar till riksdagen om att Sverige bör få ett centrum för grävande journalistik.

Som Journalisten rapporterat hölls i september ett första välbesökt möte för att få till stånd ett nationellt centrum för undersökande journalistik i Sverige, på stiftelsen Grävfondens initiativ. Motsvarande centra, som Journalisten besökt, finns i Danmark och Norge.

– Vi känner oss stärkta av entusiasmen för detta. I veckan börjar vi ta fram en operativ plan. Vi behöver bland annat hitta en huvudman och förstås en finansiering, sade Kerstin Brunnberg, ordförande i Grävfonden, efter mötet.

Förslaget plockas nu upp av Centerpartiet. I en motion till riksdagen inlämnad den 4 oktober skriver Malin Björk (bilden), partiets talesperson i konstitutionella frågor, tillsammans med fem andra C-ledamöter att Sverige ”för att stärka den lokala journalistiken […] kan lära av våra grannländer och att vi bör se över hur ett motsvarande Centrum för undersökande journalistik kan utformas och finansieras i Sverige”.

Annons Annons

Centerpartisterna skriver i motionen att det är ”centralt för en livskraftig demokrati” att journalisterna på små lokaltidningar med begränsade resurser har möjlighet att genomföra fördjupade granskningar av det som händer på det lokala planet.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt