Gå direkt till textinnehållet

Centrala parterna kopplas in i MMK-förhandlingen

De centrala parterna kopplas nu in i förhandlingarna om det stora sparpaketet på Mittmedias bemanningsföretag Mittmedia Kompetens. Orsaken är oenighet kring hur turordningsreglerna ska tolkas. Arbetsgivaren vill undanta 14 journalister från listan.

I september stod det klart att ledningen vill ta bort 27 tjänster från Mittmedia Kompetens (MMK), som är Mittmedias interna bemanningsföretag. Journalisten berättade då att arbetsgivaren vill undanta hela 14 personer från turordningsreglerna, vilket alltså innebär att 14 personer som finns bland de 27 senast anställda i företaget ska få behålla sina jobb, medan 14 personer som varit anställda längre ska bli uppsagda.

Journalistklubben vid norra Mittmedia har motsatt sig den föreslagna avtalsturlistan.

– Det finns ett antal fall med speciella omständigheter där vi kan diskutera undantag, men de flesta undantagen som arbetsgivaren föreslagit har vi svårt att förstå utifrån skrivningarna i Lagen om anställningsskydd, säger Tomas Backlund, ordförande i journalistklubben för Mittmedias norra titlar.

Annons Annons

När man gör en avtalsturlista står företagets behov av kompetens och möjligheter att bedriva konkurrenskraftig verksamhet i fokus. Specifik och unik kompetens hos enskilda medarbetare, eller om de har pågående längre uppdrag som inte kan avslutas av någon annan, är enligt skrivningarna i Bemanningsavtalet avgörande faktorer för att personer ska kunna undantas från uppsägningsreglerna.

Av de 14 undantagen handlar tre fall om ”specifik kompetens” och nio fall om ”pågående längre uppdrag”.

– Vi är oeniga dels om vad pågående längre uppdrag betyder, dels menar vi att man måste se till skrivningen om tillräckliga kvalifikationer i Las, säger Tomas Backlund.

På grund av oenigheten har Mittmedia begärt en så kallad omställningskonsultation, vilket innebär att de centrala parterna kopplas in för att ge sina tolkningar av regelverken. I morgon torsdag möts ombud från Journalistförbundet och Medieföretagen i Gävle för att reda ut avtalsturlistan.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler