Cilla Benkö: ”Det kommer att bli ett annat Sveriges Radio”
PS-utredningen Sveriges Radios vd Cilla Benkö varnar för att finansieringen som föreslås av public service-kommittén kommer att skapa sparkrav som går ut över radiopubliken. UPPDATERAD
– Det är väldigt bra att utredningen slår fast det breda uppdraget. Det är också bra att vi själva får avgöra om vi nästa tillståndsperiod vill sända i fyra analoga kanaler, eller om vi vill gå ned till tre eller två. Det betyder inte att det är aktuellt idag, för det är det inte, vi har en enormt stor publik i FM, säger Cilla Benkö.
– Det är också bra att oberoendet slås fast i en public service-lag.
Men hon känner stark oro över den finansiering som kommittén föreslår.
– Hur man än vrider och vänder på det blir detta sammantaget en gradvis nedmontering av Sveriges Radio. Det kommer att innebära färre journalister och färre program – efter att vi just genomfört en av de största besparingarna någonsin.
Hon betonar att SR givetvis måste fortsätta effektivisera verksamheten. Men det blir svårare utan att knapra på kärnverksamheten.
– Över åtta år kommer det att saknas två miljarder. Det är inte två miljarder som skulle ha gått till innehåll. Vi ser kraftigt ökade kostnader för distribution, ökade krav vad gäller säkerhet och beredskap. Och vi måste underhålla våra fastigheter. Vi äger Radiohuset i Stockholm, det är från 60-talet. De pengarna saknas. Får vi inte dem måste vi plocka pengar från journalistiken. Det kommer att gå ut över publiken, och kan gå ut över det civila försvaret.
Om kommitténs betänkande blir politisk verklighet kommer det bli ett annat SR än idag, sammanfattar Cilla Benkö.
Samtidigt som SR letar effektiviseringar är företagsledningen emot en sammanslagning med SVT och UR. Utredningen föreslår att den frågan tittas på i en ny utredning.
Varför är ni emot att utreda frågan?
– Man får såklart utreda frågan. Huruvida det om fem år kommer vara bra med ett, två eller tre bolag kan nog ingen svara på idag. Jag tror inte att det går att effektivisera fram de här två miljarderna bara för att man slår ihop bolagen. I Norden är vi ensamma om att ha tre bolag, men lägger mindre pengar per capita på public service. Ett bolag gör det inte per automatik billigare och bättre för publiken.
Det civila försvaret blir också robustare av att SR och SVT är olika bolag som sänder i olika nät, betonar hon.