Gå direkt till textinnehållet

Cilla Benkö: ”Politikerna som utreder public service måste verkligen tänka sig för”

De politiker som nu utreder public services framtid bär ett stort ansvar för den svenska demokratin, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö i en intervju med Journalisten. ”Det går otroligt snabbt att montera ned oberoende medier när man väl har börjat.”

Sveriges Radios vd Cilla Benkö var nyligen ute på en miniturné genom Centraleuropa. Under tre dagar kring Pressfrihetens dag 3 maj besökte hon tre länder: Österrike, Tjeckien och Slovakien, för att träffa journalister och prata om mediefrihet. I ett blogginlägg på Sveriges Radio berättar Benkö om de olika utmaningarna för press- och yttrandefriheten i de tre länderna.

– Jag fick bekräftat att situationen för fria och oberoende medier är ganska tuff överallt. Det handlar både om en ekonomisk och politisk press. Relationen till politikerna kan se otroligt annorlunda ut i olika länder, säger Cilla Benkö.

Var det något som förvånade dig i det du såg?
Det som kanske förvånade mig mest var hur tajt det är mellan politiker och journalister i Österrike. Jag hade inte riktigt förstått att de umgås så nära varandra. Vilket förstås leder till problem.

Annons Annons

Är vi i Sverige helt förskonade från den problematiken, tycker du?
– I det stora hela tycker jag vi har en respektfull distans mellan politik och journalistik, även om det görs övertramp även i Sverige, säger Cilla Benkö.

– Det är nog ingen slump att vi har den äldsta yttrandefrihetsgrundlagen i världen, tillsammans med Finland. Det märker man i Sverige, även om det kommer en del lagförslag nu som bekymrar oss – vi har gjort ett antal uttalanden i föreningen Utgivarna. Allt är inte frid och fröjd heller i Sverige, men vi har ändå ett väl fungerande ”dual system”, ett starkt public service sida vid sida med i grunden välmående kommersiella medier.

Många oroar sig för public services framtid även i Sverige, och det görs en skuggutredning till den parlamentariska utredningen. Känner du någon oro?
– Vi är just nu i händerna på vad utredningen ska föreslå, det är klart att det finns en liten gnagande oro. Det här är den fjärde public service-utredning jag är med om, och det är samma känsla varje gång.

”Det som tar tid att bygga upp, kan gå snabbt att riva ned”, skriver Cilla Benkö efter sin Europaresa.

– Den svenska modellen med ett starkt public service och starka kommersiella medier är väldigt framgångsrik och gynnar demokratin. Men man märker när man åker ut i Europa hur otroligt snabbt det kan gå att montera ned fria och oberoende medier, när man väl har börjat.

Vill du varna för det, i vårt svenska sammanhang?
– Det ligger ett ganska stort ansvar på de som nu utreder public service, att faktiskt ställa sig frågan vad SR, SVT och UR ska bidra med för en väl fungerande demokrati i Sverige. Verkligen tänka sig för. För vi är väldigt uppskattade bolag hos den svenska publiken, med högt förtroende, och spelar en avgörande roll speciellt i dessa tider.

– Sveriges Radio har en unik roll inom den civila delen av svensk beredskap. Då måste man säkerställa att vi når ut brett så att så många som möjligt har en relation till Sveriges Radio, och att vi har de ekonomiska förutsättningarna både för de nya kraven i säkerhetsskyddslagen och för publicistiska utmaningar på en global och digital mediemarknad. Det är ganska mycket som krävs av oss, det gäller att man inte förivrar sig.

Fler avsnitt