Gå direkt till textinnehållet
Alex Veitch.
Foto: RåFILM

Dagsböter för journalist som filmade polisstation

Dokumentärfilmaren Alex Veitch döms till 40 dagsböter för att ha filmat polishuset i Solna. ”En besvikelse”, säger Alex Veitch.

Idag kom den första domen efter grundlagsändringen 2023 som gör att grundlagsskyddade medier inte längre får fotografera eller filma polisstationer.

Journalisten Alex Veitch, som den 17 maj filmade polisstationen i Solna för en dokumentärfilm om en arbetsplatskonflikt, får 40 dagsböter för olovlig avbildning av skyddsobjekt.

– Det är en lättnad för mig att det inte blev en fängelsedom men samtidigt en besvikelse att rätten inte lyssnat på våra argument. Jag var i kontakt med polisen samma dag och berättade att jag skulle göra en dokumentärfilm där själva byggnaden skulle finnas med, och fick inte veta att det fanns ett förbud eller att jag var tvungen att söka tillstånd, säger Alex Veitch till Journalisten.

Han ifrågasätter den lagstiftning som gör att journalister inte undantas från avbildningsförbudet.

– Vad betyder det här för medierna och för demokratin i stort, att vi inte kan avbilda verkligheten?

Kommer du att överklaga domen?

– Jag ska låta det här landa först innan jag bestämmer mig.

Solna tingsrätt anser att Alex Veitchs uppgifter om att han inte visste att det var förbjudet att avbilda polishuset inte är orimliga och att det därmed inte är utrett att han bröt mot avbildningsförbudet uppsåtligen. Men rätten anser att han haft ett ansvar att ta reda på vilka bestämmelser som gällde och att det framgår av filmer på hans telefon att han vid flera tillfällen filmat förbudsskyltarna. Han har därför agerat oaktsamt, anser rätten.

Kommentarer

Ett svar till ”Dagsböter för journalist som filmade polisstation”

  1. Bara för att det är ett polishus är det inte per automatik ett skyddsobjekt. Det måste myndigheten nämligen ansöka om att huset ska bli. Kan vara bra att veta tänker jag.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt