Därför sänder SVT och TV4 det kritiserade mästerskapet: ”Bojkottar aldrig diktaturer”
DNs sportkrönikör Johan Esk är kritisk mot hur han själv som sportjournalist och de sändande tv-bolagen bidrar till sportswashing genom fotbolls-VM i Qatar. SVT och TV4 menar att bojkott inte är rätt väg att gå.
I en krönika i Dagens Nyheter som publicerades innan mästerskapet startade skriver sportkrönikören Johan Esk, som själv ska bevaka fotbolls-VM på plats, om sin långa erfarenhet av att bevaka mästerskap i icke-demokratier.
Han undrar vad historien kommer säga om honom och andra journalister som – fullt medvetna om vart de åker – bevakar mästerskap som det i Qatar och menar att det är nonsens att situationen för migrantarbetare eller hbtq-personer skulle bli bättre efter VM. Det är en förhoppning som dog i och med OS i Peking 2008, menar Johan Esk.
Han är även kritisk mot de sändande bolagen Telia/TV4 och SVT. Det spelar ingen roll att sportcheferna på kanalerna motiverar beslutet med att de kommer lyfta fram journalistik om orättvisorna.
”Det blir ändå alibijournalistik eftersom tv-bolagen med sina sändningar av matcherna får diktaturerna att nå sina syften med att arrangera ett stort mästerskap. Det blir som att bensinbolag går ut och anklagar bilföretag för miljöförstöring. Utan sändningar torkar sportswashing ut. Det kommer att sändas minst 5 760 minuters fotboll från Qatar i SVT och TV4”, skriver Johan Esk.
SVT Sports nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby säger till Journalisten att bojkott aldrig varit aktuellt:
– SVT Sport har ett uppdrag att bevaka och sända livesport och alla som följer oss tror jag vet att vi gör en hel del journalistik om förhållandena i landet. Vi har varit i Qatar flera gånger, och skickade ett nyhetsteam dit redan i våras, vi har gjort granskningar och dokumentärer. Jag tycker man måste se helheten, SVT bojkottar aldrig diktaturer, vi är på plats med våra ögon och öron och pratar med folk, säger hon.
Johan Esk är inne på att situationen i Qatar inte kommer bli bättre efter vi journalister har varit där. Hur ser du på det?
– Jag tror Amnesty har rätt när de säger att det är bra att det görs så mycket journalistik om Qatar i och med mästerskapet, men att man oroar sig för vad som händer när VM är över och vi journalister har lämnat. Jag hoppas och har planer på att vi ska återvända till Qatar för att se vad som har hänt efter ett år och efter två år. Men det betyder inte att jag tror att emiren i Qatar kommer att ändra på statsskicket eller att de kommer stifta nya lagar på grund av VM. Jag tror inte heller på att SVT skulle bojkotta diktaturer, för mig som journalist är det en absurd tanke, fortsätter Johanna Bäckström Lerneby.
TV4-gruppens sportchef Erik Westberg menar att det är bra att frågan lyfts men att deras beslut att kombinera det kommersiella (att sända) med det publicistiska är det rätta.
– Vi köper rättigheter av Fifa och får vi anpassa oss efter vilka värdländerna blir. Vi är också en viktig röst för mänskliga rättigheter i det här sammanhanget, vi var en av få rättighetsinnehavare som lyfte de här frågorna med Fifa och representanter för Qatar under de första mötena. Men jag har självklart respekt för att det här är svåra frågor, säger Erik Westberg.
Vad tror du händer efter mästerskapet när journalisterna har lämnat? Återgår allt till det normala då?
– Det är såklart svårt att svara på. Jag hoppas vi kan göra en skillnad och tror att den journalistiska rösten är viktigare än någonsin i de här sammanhangen. Men det här är en komplex fråga, det är också viktigt att säga att det finns kulturella skillnader mellan oss och sådana här länder som vi inte är vana vid. Att vi ska vända allt det här på ett bräde är naivt att tro, men man kan hoppas att vi i alla fall sår ett frö, säger Erik Westberg.