Gå direkt till textinnehållet

Därför snor polisen TTs foton

Polismyndigheten har sedan 2022 betalat över 50 000 kronor i skadestånd till TT Nyhetsbyrån för 24 upphovsrättsbrott rörande bilder som publicerats på Facebook. ”Olyckligt att det ligger kvar gamla inlägg där sådana bilder förekommer”, uppger Polisen.

I september för tre år sedan publicerade polisen i Trollhättan på sin Facebooksida en uppmaning till allmänheten  att respektera polisavspärrningar:

”VIKTIGT att tänka på är att OM du mot förmodan går under ett avspärrningsband, går in i ett rum eller en byggnad som är avspärrad eller i övrigt beträder en avspärrad plats så kan det förenas med straffansvar. Det är alltså ett brott”, skrev polisen.

Ett annat relativt okänt brott är upphovsrättsintrång, vilket polisen i Trollhättan gjorde sig skyldig till när de i anslutning till uppmaningen utan tillstånd publicerade en av TT Nyhetsbyråns genrebilder på ett avspärrningsband. Intrånget upptäcktes i somras av Copyright Agent, som TT anlitar för att skydda upphovsrätten för byråns bildmaterial. Nu tvingas polisen betala ett skadestånd på 3 350 kronor för upphovsrättsbrottet. Bilden låg fortfarande uppe på polisens Facebooksida i går, men avpublicerades efter att Journalisten tagit kontakt.

Annons Annons
Polisens Facebookinlägg från 2021 raderades igår, efter att Journalisten ställt frågor kring bildpubliceringen.

Det är inte första gången som polismyndigheten gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott. Journalisten har gått igenom samtliga beslut om skadestånd som polisen fattat rörande arkivbilder från TT sedan maj 2022, genom nyhetsbyrån Siréns diarieutdrag.

Totalt handlar det om 24 TT-bilder som publicerats utan tillstånd på polisens olika lokala eller regionala Facebooksidor och skadeståndsbeloppen uppgår till sammanlagt 54 700 kronor. I några fall handlar det om återfallsförbrytelser.

Polisen i Botkyrka har till exempel vid två tillfällen fått betala skadestånd för genrebilder: en på en ungdomssamling och en på cannabis. Polisen i Strängnäs har fått betala 3 350 kronor i skadestånd för ett foto på sedlar och 1 900 kronor för ett foto på en krossad bilruta, medan polisen i Vännäs snodde en bild på en kofot, kostnad 1 900 kronor, och Sollentunapolisen ett passfoto – det vill säga ett TT-foto på ett av den egna myndigheten utfärdat pass – vilket kostade myndigheten 2 850 kronor.

2022 upptäcktes att polisen på fem olika regionala Facebooksidor publicerat ett TT-foto av polisens eget uniformsemblem, och fick betala 6 650 kronor till nyhetsbyrån.

– Jag vet förstås inte varför polisen har publicerat bilder från TT utan tillåtelse. Är det slarv? Okunskap? Eller är det bråttom? Däremot kan vi konstatera att de gör rätt för sig när upphovsrättsintrånget uppmärksammas, säger Per-Anders Broberg, vd och chefredaktör på TT Nyhetsbyrån.

Det är inte bara polisen som använder TTs bilder utan tillåtelse.

– Otillåten bildanvändning är inte ovanligt i den digitala världen. Myndigheter, politiska partier, fackföreningar liksom kommersiella företag är andra exempel på vilka som använt våra bilder olovligen. TT har Nordens största bildbyrå. Med det följer ett ansvar gentemot de fotografer och bildbyråer vi representerar. De ska kunna lita på att de får ersättning för de bilder som publiceras, säger Per-Anders Broberg.

Enligt Polisen genomgår cirka 2 000 medarbetare som publicerar på polisens sociala medier-konton en grundutbildning där det ingår en genomgång av upphovsrätten och vilka bilder som får användas. Polisen har också en egen bildbank med 16 000 foton. Ändå används bilder utan tillstånd återkommande på myndighetens Facebooksidor. Hur kommer det sig?

Polisens kommunikationsavdelning uppger i ett mejlsvar till Journalisten att det handlar om misstag, som framför allt begåtts längre tillbaka i tiden.

”Det är olyckligt att det ligger kvar gamla inlägg där sådana bilder förekommer, men vi åtgärdar förstås detta så snart vi blir uppmärksammade på problemet”, skriver kommunikationsavdelningen och fortsätter:

”Kommunikationsavdelningen har kontakt med den del av verksamheten som blir ersättningsskyldiga och säkerställer att alla som idag hanterar kontot har fått rätt utbildning i frågan.”

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler