Gå direkt till textinnehållet

Därför vinner dagstidningar tidskriftspriser

Ett tecken på utarmning i tidskriftsbranschen? Inte alls, tycker Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld.

I veckan hölls den årliga Tidskriftsgalan med utdelning av Tidskriftspriserna.

Priset Årets granskning gick till Dagens ETC för artikeln ”Rika villaägare ockuperar allmän mark – med svartbyggd helikopterplatta” av Emanuel Hendal och Eigil Söderin.

Många skulle nog instinktivt definiera Dagens ETC som en dagstidning, inte en tidskrift eller ett magasin. Det är en nyhetstidning med utgivning fem dagar i veckan. Den uppbär statligt driftstöd, och driftstöd går bara att få om man ger ut en ”allmän nyhetstidning eller publikation av dagspresskaraktär”.

Annons Annons

Under de senaste åren har andra dagstidningar och dagstidningsjournalister funnits bland nominerade till Tidskriftspriset.

Dagens Nyheters reporter Matilda Gustavsson vann Tidskriftspriset 2018 för de personporträtt hon gjort i DN Lördag. Hon nominerades samma år till Guldspaden för sitt avslöjande om kulturprofilen på DN Kultur, men tävlade då i kategorin Storstadstidning, inte i kategorin Magasin/Tidskrift.

Dagens ETCs reporter Eigil Söderin, som alltså vann Årets avslöjande på Tidskriftsgalan i onsdags nominerades 2020 till Guldspaden för sitt avslöjande om Apotea, men i kategorin Mindre dagstidning, inte Magasin/Tidskrift.

Hur hänger detta ihop? Är det så ont om god tidskriftsjournalistik att Sveriges Tidskrifter måste börja prisa dagstidningar? Självfallet inte, säger Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld.

– Låt mig först reda ut dagspressens bilagor. DN Lördag har utgivningsbevis och är en egen titel som är medlem hos oss.  Både DN Lördag och DI Weekend ser jag som tydliga tidskrifter, visserligen utgivna av ett dagstidningsföretag, men det gäller ju alla Bonniers magasinstitlar numer, säger Kerstin Neld.

– Gränsen mellan tidskrifter och dagspress suddas ut allt mer i takt med att marknaden digitaliseras. Vi har många nyhetsbevakare bland våra medlemmar – Breakit, the Local, Dagens Media för att nämna några. De är nyhetsdrivna tidskrifter. Jag kan hålla med om att gränsdragningen när det gäller just Dagens ETC är svårare. Men de har utgivningsbevis, vilket är ett krav, de har medlemskap hos oss, vilket inte är ett krav, och de har blivit inskickade/föreslagna i den prisklass de vann. Juryn jobbar självständigt med att utse nominerade och vinnare.

Kerstin Neld menar att ett skäl till att Dagens ETC räknas som tidskrift hos Sveriges Tidskrifter kan vara att när ETC startade var det en utpräglad tidskrift som så småningom blev ett varumärke som omfattar flera företag.

Det är ibland svårt för tidskrifter att få det genomslag som ofta krävs för att vinna journalistpriser, generellt. Många uppfattar därför Tidskriftspriset som viktigt för att skapa uppmärksamhet kring tidskriftsjournalistiken.

Är det inte olyckligt att till och med när Sveriges Tidskrifter delar ut sina egna priser så hamnar tidskriftsjournalistiken i någon mån i skuggan av dagspressjournalistiken?
– Jag kände inte under en enda stund i onsdags att tidskriftsjournalistiken kom i skymundan av dagspressen. Av 36 nominerade hade tre möjlig dagspressanknytning. Det blev en fest som hyllade bredden i vår bransch och all den goda journalistik som vår bransch publicerar i olika kanaler.

Att den eventuellt diffusa gränsdragningen skulle vara ett tecken på tidskriftsbranschens utarmning ser Kerstin Neld alltså inte:

– I tillägg kan jag säga att vi fick in över 300 olika bidrag till årets tävling, de fördelar sig olika över klasserna men jag är säker på att ingen jury kände att vår bransch är utarmad, och att det behövs dagspressjournalistik för att kompensera för det, säger Kerstin Neld.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret