Dawit Isaak fyller 58 år – tionde utrikesministern som ska försöka få honom fri
Idag fyller Dawit Isaak 58 år. Han har nu suttit fängslad i mer än 21 år. Imorgon presenterar nya utrikesministern Tobias Billström en rapport som granskat UDs arbete för att få honom fri.
I morgon presenterar utrikesminister Tobias Billström (M) betänkandet från den granskningskommission som är tillsatt att granska regeringens, Utrikesdepartementets och utlandsmyndigheters arbete med att uppnå frigivning av Dawit Isaak och Gui Minhai.
Författaren och journalisten Kurdo Baksi skriver i en debattartikel i Expressen att han hoppas att den nya utrikesministern Tobias Billström som har ett brett internationellt nätverk, ska bedriva en aktiv diplomati för att få honom fri.
Enligt Elisabeth Löfgren, ordförande i stödkommittén Free Dawit, var det tänkt att rapporten skulle komma den 1 november. (BILDEN)
– Vi hade fått besked om att rapporten skulle lämnas först den 31 oktober, sedan ändrades det till den 1 november, därför planerade vi att göra en manifestation med flera talare för att lyfta frågan. Det gäller ju både Dawit Isaak och Gui Minhai. Nu fick vi höra för ett par timmar sedan att rapporten kommer i morgon, men vi får inte nytt polistillstånd, så vi kommer att ha manifestationen på tisdag.
Enligt Elisabeth Löfgren var det inte regeringen som ville få till stånd granskningskommissionen, utan det var riksdagen som tryckte på. Hon har som ordförande i stödkommittén haft möten med granskningskommissionen, där flera andra representanter, exempelvis Journalistförbundet, varit representerade i Mediagruppen.
– Det är den tionde utrikesministern som får det här ärendet på sitt bord, men det är klart att det är viktigt att veta att det inte är Sverige som håller honom fången, utan det är Eritrea. Vi har gjort många aktiviteter även internationellt för Dawits skull och drivit ärendet tillsammans med Reportrar utan gränser, med afrikanska kommissionen, och verkligen tryckt på. Men Eritrea isolerar sig och vägrar att svara på den kritik som de fick från afrikanska kommissionen. Där ställdes det krav på att han skulle släppas tillsammans med de andra som fängslades vid samma tid.
Sverige har enligt Elisabeth Löfgren ändrat strategi vid flera tillfällen.
– En period var det ganska hårda ord. Sedan bestämde sig den socialdemokratiska regeringen att man skulle pröva ett nytt spår och verkligen försöka med dialog, men det har inte heller lett någon vart. Det talas om tyst diplomati, och vi har möten med utrikesministern varje år, jag har haft mycket kontakt med ambassadören sedan jag blev ordförande i stödkommittén. Jag tror inte att det är ovilja från svensk sida men frågan är om det är rätt strategi. Så länge det inte leder någonvart måste man fundera på om den strategi som prövas är den rimliga. Det är möjligt att den nya regeringen kommer att vara tuffare.
Hon säger att det är viktigt att man också försöker jobba internationellt.
– Det här är inte bara en fråga för Sverige. Det är den journalist i världen som suttit längst fängslad och inte fått någon rättegång. Det är en rättsskandal utan dess like, internationellt sett.
Fotnot: Manifestationen för Dawit Isaak kommer att äga rum på tisdag den 1 november kl 15.00 på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Talar gör bland andra Elisabeth Löfgren och Kurdo Baksi.
Läs också Hanna Lundquist reportage om Dawit Isaak: I Dawits spår och vår intervju med kommissionens ordförande Helena Jäderblom: ”Jag är orolig för att det kommer bli tidspress”.