Gå direkt till textinnehållet

Dawit Isaaks texter ges ut på flera språk

I dag är det tretton år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Nu ska hans texter från boken Hopp - Historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter översättas och ges ut på engelska, franska och tyska.

Boken Hopp gavs ut på svenska 2010 i ett samarbete mellan elva svenska förlag, där översättningen finansierades av Svenska Akademien. Hopp innehåller både en litterär text, en teaterpjäs och tidningsartiklar av Dawit Isaak.

Den nya trespråkiga boken ges ut genom Internationella PEN-klubbens projekt Publishers Circle, där flera förlag ingår. Målet är att nå Afrikanska unionen och EU med den nya boken, skriver Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande.

"Svenska PEN gläds åt möjligheten att få medverka till att Dawit Isaaks bok blir översatt till de stora europeiska språken. Det kommer att bli till en stor hjälp i vårt fortsatta arbete för att en dag få Dawit Isaak fri", säger förläggaren Ola Wallin, internationell sekreterare för Svenska PEN, i pressmeddelandet.

Den nya boken ges ut under 2015 i en begränsad upplaga som ska delas ut till parlamentariker inom EU och AU och till opinionsbildare på bägge kontinenterna. Projektet får stöd från Svenska Akademien och Kalityfonden.

Kalityfonden bildades med hjälp av pengar som samlades in under arbetet med att få de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fria från det etiopiska fängelset Kality.

"Syftet med Kalityfonden är att hjälpa andra i samma situation och det här projektet ger Dawit Isaak yttrandefriheten tillbaka. Dawit är för många bara en bild. Genom att översätta hans verk lyfter man fram honom som författare och journalist. Eritrea kan fängsla en journalist, men inte journalistiken", säger Martin Schibbye.

"Regimen vill tysta Dawit Isaak. De vill hindra honom från att tala och skriva. Tack vare bidragen nu kan vi motverka det och se till att hans texter kommer ut", säger Björn Tunbäck i Reportrar utan gränser.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret