De får pris för bästa socialreportage
Erik de la Reguera, Niklas Orrenius (bilden) och Ingela Rutberg får 2012 års Wendelapris för goda socialreportage.
DNs stringer Erik de la Reguera får 20 000 kronor för reportaget "Dödens tåg" som publicerades i DN Världen 5/2011 och beskriver två mexikanska migranter som reser mot USA.
Niklas Orrenius, reporter på Expressen, får 20 000 kronor för sin bok Sverige forever in my heart.
Kristianstadsbladets reporter Ingela Rutberg får 10 000 kronor för sin artikelserie "Livet inuti", om människor som lever med psykiatriska diagnoser.
Wendelapriset delas i år ut för femte gången av Wendelas Vänner för att till minne av journalisten och publicisten Wendela Hebbe uppmärksamma goda socialreportage i tryckt svensk press.
Motiveringarna:
Erik de la Reguera får priset för ett reportage som kombinerar en händelsedriven och oavbrutet spännande historia med en osentimental medkänsla med de människor han skildrar. De räknas i miljoner, migranterna som varje år ger sig iväg från sina hemländer, drivna av hoppet om ett bättre liv. I reportaget får vi följa Norma och Oscar som reser genom Mexiko på godstågens tak, mot USA. På vägen möter de kidnappare, människosmugglare och risken att ramla av tåget. Erik de la Reguera reser med dem och öppnar deras värld för läsaren. Han låter oss dela deras drömmar, rädsla och malande oro. Ett reportage som utgör en viktig skärva i den större berättelsen om livets villkor för fattiga människor i migrationens tid.
Niklas Orrenius belönas för en samling reportage från hans tid på Sydsvenskan, som alla rör sig kring de hetaste konfliktpunkterna, t ex ett Skåne där missnöjespartierna blomstrar och där storstaden Malmö förknippas med gangsterkrig och judehat. Liksom ett Södertälje där Sverigedemokraterna får vind i seglen av kristna konservativa invandrare som vill bekämpa islam. Han söker upp friktionsytor i och utanför Sverige, visar på komplikationer och paradoxer . Han förenklar inte. De är reportage som gjorts med öppen blick och ett väl utvecklat sinne för dem han möter, människor som får vara sina egna auktoriteter. En bättre företrädare för det berättarideal som brukar sammanfattas ”Show, don’t tell” får man leta efter!
Ingela Rutberg får sitt pris för en stramt hållen, samtidigt mycket väl genomarbetad och innehållsrik artikelserie om ett av samhällets svåraste problem. Psykisk sjukdom har under en längre tid hamnat i medieskugga, det gäller både sjukdomssymptom, behandling, diskriminering och fördomar omkring psykisk funktionsnedsättning, något som berör tusentals människor. Ingela Rutberg tar sig an denna problematik på ett mångfacetterat sätt. Varje intervju lägger en bit till den komplicerade helhetsbilden. Hon väver in en rad exempel på bot och/eller hjälp som faktiskt finns att få. "Livet inuti" visar vad ambitiös journalistik i en landsortstidning duger till i en tid av ständiga besparingar och nedskärningar av svensk dagspress.