Gå direkt till textinnehållet

”De vulgäraste mejlen försvann”

Tidningen Feministiskt Perspektiv har fått 300 000 kronor från Ungdomsstyrelsen för att arbeta mot hot och hat mot kvinnor i redaktionsmiljöer. ”Erfarenheten visar att man måste uppmärksamma hot och hat”, säger redaktionschefen Jenny Rönngren.

Bidraget till tidningen går till ett projekt som syftar till att arbeta mot hot och hat mot kvinnor och feministiska journalister i redaktionsmiljöer.

Hur ska ni använda pengarna?
– Vi kommer att utbyta erfarenheter med redaktioner i Frankrike och Spanien och vi kommer att ordna seminarier på Nordiskt Forum i Malmö. Bland annat bjuder vi in chefen för en mexikansk nyhetsbyrå där man arbetat aktivt med att få fler kvinnor synliga i nyhetsrapporteringen och undvika stereotypa könsroller i rapporteringen. Vi kommer också att göra en manual som bygger på de erfarenheter vi får av projektet, så att kunskapen sprids, säger Jenny Rönngren, redaktionschef på Feministiskt Perspektiv.

Hur tycker du att medierna arbetar för att bryta invanda mönster när det gäller könsroller?
– Det har hänt väldigt lite i medierna de senaste decennierna. En orsak är påståendet att man inte kan förändra de här sakerna eftersom det strider mot yttrandefriheten. Men det sätt medierna arbetar på nu är ett hinder mot kvinnors yttrandefrihet eftersom bara 30 procent av de personer som syns i medierna är kvinnor.

Annons Annons

Ni kommer att arbeta specifikt mot hot och hat riktat mot kvinnor och feministiska journalister – de frågorna har fått större uppmärksamhet i Sverige det senaste året. Har ni märkt någon skillnad?
– Ja, en enorm skillnad. Man måste bryta tystnaden om hoten mot politiker och journalister. De som har kontroversiella åsikter eller hudfärger som andra inte uppskattar berättar att det hjälper inte att hålla tyst om det. Man får inte hålla tyst. Polisen och Säpo uppmanar ofta hotade personer att vara tysta, men det hjälper inte.

– De vulgäraste mejlen till oss försvann efter att Uppdrag granskning uppmärksammade kvinnohatet i vintras. Vår granskning av hoten mot ensemblen bakom Scum-manifestet förra året visade att det var en liten krets som koordinerade drevet. Det är fler som inte stödjer den här sortens metoder än som gör det, men uppbackningen för dem som blir utsatta måste vara större. Hatet och hotet är inte en individuell sak, utan beror på mönster i samhället, säger Jenny Rönngren.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret