Gå direkt till textinnehållet

Debattt efter Metros Alis-avtal Trendbrott eller skamavtal?

Debatten om avtalet mellan Alis och Metro fortsätter.– Det var fel att teckna avtal på så låg nivå, tycker Anna Holmgren, ordförande i Frilans Riks.– Avtalet är ett trendbrott, säger SJF-basen Håkan Carlson.

Debatten om avtalet mellan Alis och Metro fortsätter.

– Det var fel att teckna avtal på så låg nivå, tycker Anna Holmgren, ordförande i Frilans Riks.

– Avtalet är ett trendbrott, säger SJF-basen Håkan Carlson.

På Snackbar, frilansarnas e-postlista på Internet, har diskussionen den senaste tiden varit livlig om avtalet Alis-Metro. Enligt detta får en frilans 900 kronor för artiklar som kan publiceras i ett 80-tal FLT-tidningar.

”Det blir en dryg tia per publicering”, skriver styrelsen för Frilans Riks i ett protestbrev och kallar ersättningen ”otroligt låg”.

Avtalet har väckt en rad frågor:

Vad har FLT för anledning att köpa in texter från sina etablerade frilansar om de kan få texter betydligt billigare från Metro?

Vad händer om en ersättning på 900 kronor blir praxis vid vidareförsäljning? Det är betydligt under frilansrekommendationen som säger att återpublicering ska ge 100 procent av ursprungsarvodet.

Tjänster för fast anställda hotas om det blir betydligt billigare att köpa in frilanstexter.

Vilka blir följderna om fler tidningar än Metro börjar ägna sig åt vidareförsäljning av frilanstexter till låga priser?

Frilans Riks kräver att avtalet med Metro sägs upp så snart som möjligt, det vill säga senast den sista september. Frilans Riks är även kritiskt till att man inte fick vara med i förhandlingarna.

– Om SJF fått vara med och förhandla är det möjligt att arvodet hade blivit bättre, säger Anna Holmgren.

Hon tycker det är principiellt viktigt att ett avtal kommit till stånd och riktar i första hand sin kritik mot Metro. Där har frilansarna mötts av budet att skriva på avtalet eller annars förlora sina uppdrag.

Lars Truedson är en av de Metrofrilansar som stöder Alis avtal, om än med tvekan.

– Arvodet är alldeles för lågt. Men det finns ändå ett värde i att få ett avtal. En bojkott mot Metro hade troligen inte gått att upprätthålla i längden.

– Utan avtal hade säkert en del gått med på Metros villkor och dessutom förlorat kontrollen över vad FLTs kunder gör med texterna.

Lars Truedson hoppas nu att frilansar och SJF-klubbar på olika redaktioner ska bygga upp ett närmare samarbete.

– Det vore ett stort steg framåt.

Även Petter Ljunggren, som frilansar för Metro, är kluven.

– Det är ett dåligt avtal men vad är alternativet? Trots allt reglerar avtalet vår upphovsrätt och avtalet kommer förhoppningsvis att förbättras.

Fallet ger en bild av hur svaga frilansjournalisterna är så länge de inte organiserar sig bättre.

För några månader vägrade en grupp radiofrilansar att ingå ett avtal med SR där de erbjöds mycket tuffa villkor. De riskerade att förlora sina uppdrag om de inte gick med på avtalet och efter någon vecka skrev flera på.

Samma sak hände när Allers ville sänka arvodena med cirka 20 procent. Frilansarna böjde sig för hoten att gå miste om uppdragen och antog budet. De saknade gemensam organisation och hade därmed inget att sätta emot.

För att förbättra sin ställning planerar en rad Metrofrilansar att bilda en egen SJF-klubb.

SJF-ordföranden Håkan Carlson är mycket nöjd med att frilansjournalister nu för första gången ingått ett kollektivt avtal med en arbetsgivare.

– I tio år har vi försökt att ena frilansar mot arbetsgivare som erbjuder oskäliga villkor. Men det är alltid några som ger efter och ställer upp på arbetsgivarens krav, därför har vi alltid misslyckats.

– Med Metro har vi inte fått den nivån på arvodet som vi vill ha men vi har fått igenom själva principen, det är oerhört värdefullt. Äntligen har vi tagit det första steget mot avtal även för frilansar.

Håkan Carlson menar att frilansjournalisterna hade varit betydligt värre ute om Alis vägrat ingå avtal med Metro.

– Då hade en del blivit av med sina uppdrag. Några hade fått en mindre ersättning medan ett fåtal med högt marknadsvärde hade förhandlat till sig rejäla arvoden. Det hade definitivt inte gynnat frilansarna som kollektiv.

– Det är bättre att vi provar det här avtalet ett år och sen har en omförhandling. Den förhandlingen får större tyngd genom att man nu organiserat sig.

Fakta om Alis-Metroavtalet

Texterna publiceras först i Metro och ger då ett vanligt arvode.

Metro får sälja frilansartiklarna till FLT som har rätt att distribuera materialet till sina anslutna tidningar. Artiklarna får publiceras en gång i FLT-tidningarna och endast i pappersversionen.

Metros bud var 600 kronor för FLT-publiceringen. Alis, en organisation som bevakar upphovsrättsfrågor åt bland annat journalister, förhandlade upp arvodet till 900 kronor.

Fler avsnitt