Den publicistiska friheten inom LRF ifrågasatt
Yttrandefriheten är begränsad på LRFs medlemstidningar, säger kritiker. Tvärtom, menar LRFs styrelse. Journalister och krönikörer kan skriva om vad som helst. Det finns ingen policy att blanda sig i tidningens innehåll eller stoppa kritiska artiklar.
Yttrandefriheten är begränsad på LRFs medlemstidningar, säger kritiker. Tvärtom, menar LRFs styrelse. Journalister och krönikörer kan skriva om vad som helst. Det finns ingen policy att blanda sig i tidningens innehåll eller stoppa kritiska artiklar.
Den publicistiska friheten inom bondekooperationen har ifrågasatts sedan höjdare inom LRF försökte stoppa Lars-Kristian Berghs krönikor i tidningen Land Lantbruk.
Under vinjetten “Brevet från marknaden” granskade Lars-Kristian Bergh LRFs olika företag. Ofta kritiserade han LRF för bristande anpassning till den nya konkurrenssituation som det svenska medlemskapet i EU innebar. I sin första krönika anklagade han exempelvis Scan för att ha misskött sitt varumärke.
Men det var när han i december kallade fusionen mellan Arla och det danska företaget MD Foods för “Århundradets sämsta affär” som känslorna rann över inom bondekooperationen. Arlas ordförande Lars Lamberg krävde ett svar från LRF hur de ställde sig till synpunkterna i krönikan, vilket fick LRF-ordföranden Hans Jonsson att offentligt döma ut krönikan och kalla den undermålig. Han lovade ta upp saken med tidningens chefredaktör Torbjörn Wennebro.
– Krönikören Bergh har utsatts för en mycket ringaktande behandling av förbundsordföranden Hans Jonsson. Han efterlyser kompetens och professionalism av krönikörer. Själv saknar han båda dessa egenskaper, säger Erling Marklund, avdelningsordförande för LRF Norra Västerbotten.
I en insändare i Land Lantbruk anklagade Marklund LRFs förbundsstyrelse för att “låta Arla köpa sig makt och låta Arla beställa fockning av en skribent som skriver negativt om deras sammanslagning med MD Foods.”
Erling Marklund hänvisade till ett telefonsamtal med Staffan Danielsson, LRF-styrelseledamot och vice ordförande i LRF Media, där Danielsson ska ha sagt att Arla krävt att Bergh skall sparkas och att LRF måste ta hänsyn till hur många miljoner Arla betalar i årsavgift till LRF. Danielsson förnekar att han sagt detta.
I januari blev chefredaktör Torbjörn Wennebro under ett möte utskälld av LRFs ordförande för att han inte vill byta ut krönikören Bergh. Redaktionen förklarade dock att den hade förtroende för Wennebro, men var beredd att offra Bergh för att få slut på konflikten. Bergh valde att på eget bevåg sluta och den 12 maj skrev han sin sista krönika.
I tidningen ATL förklarade Leif Zetterberg, LRFs vd och styrelseordförande i LRF Media, att det är “naturligt att Land kontinuerligt ser över sin uppsättning med krönikörer.”
Wennebro vill idag inte kommentera händelsen utan konstaterar bara att det för honom är historia och att det under press är lätt att ge sig på budbäraren.
Han kom till Land Lantbruk för fyra och ett halvt år sedan och säger sig vara överraskat positiv till den frihet han fått på jobbet.
– Ägarna har insett att man har störst nytta av en medlemstidning som jobbar med redaktionell integritet och starkt oberoende, för då ökar trovärdigheten , säger Torbjörn Wennebro och tillägger att skulle LRFs styrelse blanda sig i hur han jobbar skulle han inte arbeta kvar.
Konflikten med krönikören Bergh anser han var ett undantag.
Lars-Kristian Bergh vill idag inte ge någon kommentar till händelsen på Land Lantbruk.
Klas Sjöland, journalistklubbens ordförande på LRF Media, menar att Bergh kanske utmanade företagen på ett betydligt tuffare sätt än vad tidningen gör journalistiskt.
– LRFs ledning och föreningsföretag var inte vana vid detta och istället för att ha en öppen debatt i tidningen valde de maktspråk.
Men trots att han anser att bemötandet mot Bergh var klumpigt anser han inte att den publicistiska friheten på LRFs tidningar skulle vara mer inskränkt än på andra organisationstidningar.
– Jag tycker att ribban ligger rätt högt. Klart att det finns en gräns. Var den går återstår att se, säger Klas Sjöland och påpekar att det var en helt annan stämning i början på 90-talet då kritiska artiklar kunde leda till ilskna samtal.
Erling Marklund anser dock att det fortfarande finns en viss rädsla för att alltför kritiskt granska LRFs företag.
– Det finns alldeles för många amatörer och bromsklossar på chefsnivå inom de ekonomiska föreningarna som inte tålde att bli kritiserade av krönikören Bergh för att de inte klarar av konkurrensen från EU, säger Erling Marklund.
LRFs vd Leif Zetterberg tillbakavisar dock alla påståenden om att LRFs styrelse skulle syssla med någon form av censur och stoppa kritiska artiklar.
– Journalisterna kan skriva om vad som helst. Det finns inga hinder. Det enda krav jag har på journalisterna är att det de skriver skall vara sant och riktigt, säger Leif Zetterberg och tillägger att även journalister och krönikörer får räkna med att bli kritiserade, att det är en del av den moderna mediedebatten.
Fotnot LRF Media ger ut tidningarna Land, Land Lantbruk, ATL, Gods och Gårdar och Lantmannen. De producerar även Vi Skogsägare på uppdrag av Skogsägarnas Riksförbund.