Dessa vill sitta i förbundsstyrelsen
Dessa vill sitta i förbundsstyrelsen
Nominerad till ordförandeposten:
Håkan Carlson, 53
Arbetsplats: Sveriges Television, Örebro.
Fackliga uppdrag: Förbundsordförande sedan 1995. Invald i FS 1986, avgick på extrakongressen 1987 men valdes in igen 1989.
Fackliga hjärtefrågor: Få till ett fackligt aktivt yrkesförbund, som använder den kraft som finns i yrkesgemenskapen för att skapa bra villkor så att våra medlemmar får trygga och bra villkor för att kunna vara kritiskt granskande utan att behöva riskera jobbet.
Därför vill jag fortsätta som ordförande: För att slutföra det jobb som den här styrelsen har påbörjat. För att modernisera förbundet så att vi bättre kan möta upp behoven från dagens medlemmar..
Nominerad till v ordförande:
Lilian Ottoson, 42
Arbetsplats: Allers, Helsingborg
Fackliga uppdrag: Vice förbundsordförande sedan december 1995. Invald i FS juni 1995. Vice ordförande i journalistklubben på Allers.
Fackliga hjärtefrågor: De allmänna villkoren är alltid viktiga att kämpa vidare för. Stödet till klubbarna som är själva stommen inom SJF behöver också utvecklas, liksom yrkesfrågorna.
Därför vill jag fortsätta som vice ordförande: Har suttit en knapp period som vice ordförande och kan starta från en betydligt högre nivå i nästa omgång. Tror också att min bakgrund från tidskriftsområdet breddar kompetensen i styrelsen.
Lasse Andersson, 50
Arbetsplats: Sveriges Radio, Stockholm.
Fackliga uppdrag: Invald i FS 1995 och sitter i styrelsen för Radio & TV-distriktet. Klubbstyrelsen sedan 1991, ordförande i gemensamma klubben SR/SVT/UR 1992. Ordförande i SR-klubben efter delningen 1993.
Fackliga hjärtefrågor: Stärka inflytandet på arbetsplatsen. Medverka till att ge medlemmarna förutsättningar och instrument för att själva förbättra sina villkor. Utveckla förbundet centralt till att bli en mediepolitisk institution av betydelse.
Därför vill jag sitta kvar i FS: En period är för kort tid.
Har lång förhandlingsvana och tror mig om att vara en tillgång i dylika sammanhang. Vill gärna fortsätta det förändringsarbete som inletts.
Ylva M Andersson, 32
Arbetsplats: Göteborgs-Posten, Göteborg.
Fackliga uppdrag: Kongressombud och jämställdhetsombud i GP-klubben. Vice klubbordförande 1996-1997. Ledamot i klubbstyrelsen 1993-1998.
Fackliga hjärtefrågor: Jämställdhetsfrågorna och yrkesfrågorna.
Därför vill jag sitta i FS: Svår fråga. Men de erfarenheter som en 32-årig småbarnsmamma som dessutom jobbar som sportjournalist och har lång facklig bakgrund, bland annat som strejkledare, kanske kan behövas i SJFs styrelse.
Susanne Björkenheim, 52
Arbetsplats: Skånska Dagbladet, Svalöv.
Fackliga uppdrag: Ordförande i Södra journalistdistriktet (sedan 1997) och i Skånska Dagbladets journalistklubb (sedan 1992). Förhandlingsdelegerad (TU) 1998.
Fackliga hjärtefrågor: Tryggheten för den vanliga, enskilda SJF-medlemmen och kampen för de svagaste — de arbetslösa, de deltidsanställda osv. Målsättningen måste vara att alla ska kunna leva på sin inkomst.
Därför vill jag sitta i FS: Är nominerad och alltså önskad av medlemmar. Har stor erfarenhet av facklig kamp.
Ninni Dickson, 41
Arbetsplats: Dagens Industri, Stockholm.
Fackliga uppdrag: Invald i FS 1995, i arbetsutskottet sedan januari 1997. Styrelseledamot i klubben på DI, sitter i SJFs upphovsrättsgrupp och arbetsledarråd. Styrelseledamot i Fojo, Pressinstitutet och Journalistfonden för vidareutbildning. Revisor i Alis och Bonus.
Fackliga hjärtefrågor: Utbildning, organisations- och chefsfrågor, eftersom medierna är en bransch som i det närmaste saknar ledarskap. Upphovsrätten, både för journalisternas och läsarnas skull.
Därför vill jag sitta kvar i FS: Har påbörjat en hel del arbete och tankar som behöver slutföras, bl a med servicebolag, jämställdhet i facket och upphovsrätt. Eftersom tre av fem kvinnor i sittande FS har avböjt omval, så tror jag att vi övriga behövs för kontinuitetens skull.
Larsolof Giertta, 64
Arbetsplats: Arbetslös, Väddö.
Fackliga uppdrag: Styrelseledamot i Ekendistriktet. Tidigare bl a ordförande i Allmänna klubben.
Fackliga hjärtefrågor: Arbetslösheten och vikariefällan. Förbundet kan göra mycket mer, t ex medverka till utbildning som gör de arbetslösa attraktiva på marknaden igen. Något måste också göras för att lösa de ständiga vikariernas hopplösa situation.
Därför vill jag sitta i FS: Skulle kunna tillföra nya kunskaper om den stora gruppen arbetslösa. Har erfarenheter som vore en tillgång i FS.
Arne König, 49
Arbetsplats: Frilans, Malmö.
Fackliga uppdrag: Invald i FS 1995. Tidigare bl a ordförande i dåvarande Södra frilanssektionen, nuvarande Södra frilansklubben med flera frilansfackliga uppdrag.
Fackliga hjärtefrågor: Upphovsrätten och att förbinda de icke anställda med de anställda journalisterna. Det blir en allt viktigare fråga för SJF i framtiden.
Därför vill jag sitta kvar i FS: Jag har sett hur viktigt det är att personer med olika erfarenheter finns med i SJFs ledning. Det gäller förstås också kunskaper om frilansarnas villkor.
Alf Lindberg, 43
Arbetsplats: Arbetet Nyheterna, Malmö.
Fackliga uppdrag: Invald i FS 1992. Styrelseledamot i Europeiska Journalistfederationen sedan 1997. Facklig ledamot i bolagsstyrelsen på Arbetet Nyheterna. Tidigare klubbordförande på Arbetet 1992-1996.
Fackliga hjärtefrågor: För förbundet är det viktigt att utveckla stödet till klubbarna. På ett mer personligt plan att fortsätta kampen för öppenheten.
Därför vill jag sitta kvar i FS: Vill fullfölja arbetet med öppenhetsfrågorna. Den plats jag har i EFJs styrelse, förutsätter mer eller mindre att jag också sitter i SJFs ledning.
Stephen Lindholm, 43
Arbetsplats: Kommunalarbetaren, Stockholm.
Fackliga uppdrag: Invald i FS 1989. Ledamot i YEN, förbundets öppenhetsgrupp, vice ordförande i Ekendistriktet samt sekreterare i klubbstyrelsen.
Fackliga hjärtefrågor: Yrkesfrågorna, öppenhetsfrågorna och arbetsrätten. Vill också fortsätta stärka klubbarna som fått allt mer ansvar för förbundets verksamhet. Arbetslösheten kräver nya problemlösningar.
Därför vill jag sitta kvar i FS: Har skaffat mig en hel del erfarenhet under åren i FS, bl a kring vad som är bra och mindre bra med de nya avtalen. Det är också viktigt att medlemmar utanför TU/SRAO-områdena har representation i FS.
Pål Magnussen, 39
Arbetsplats: Bohusläningen, Uddevalla.
Fackliga uppdrag: Invald i FS 1992. Tidigare ledamot i klubbstyrelse, klubbordförande, föreningsordförande, distriktsordförande och förhandlingsdelegerad.
Fackliga hjärtefrågor: Brinner mest för att utveckla det lokala fackliga arbetet. Vill också göra mer för de klubb- och arbetslösa.
Därför vill jag sitta kvar i FS: Vill fortsätta utvecklandet av organisationen. Målet är att öka den enskilde medlemmens möjligheter att påverka.
Fredrik Nejman, 37
Arbetsplats: Expressen, Stockholm.
Fackliga uppdrag: Klubbordförande på Expressen, invald i klubbstyrelsen 1995. Styrelseledamot i Dagspressdistriktet och AB Kvällstidningen Expressen.
Fackliga hjärtefrågor: Upphovsrätt som är den minsta gemensamma nämnaren för att alla journalister. Jämställdhet. Dessutom vill jag arbeta för att få grundarbetet i alla klubbar att fungera, så att lagar och avtal följs på arbetsplatserna. I dag är det mycket Hawaii över det.
Därför vill jag sitta i FS: Jag ställer upp därför att Malin Holmquist på Dagens Nyheter har avsagt sig omval. Jag tycker att det är viktigt att det finns en representant för en stor tidning i förbundsstyrelsen.
Biörn Torbiörnsson, 58
Arbetsplats: Norrländska Socialdemokraten, Luleå.
Fackliga uppdrag: Invald i FS 1989, i förhandlingsdelegationen 1987. Vice ordförande i NSDs journalistklubb.
Fackliga hjärtefrågor: Lönefrågor, arbetsorganisation, medlemspåverkan, klubbstöd.
Därför vill jag sitta i FS: Bred erfarenhet inom flera områden. Analytisk förmåga. Ifrågasätter självklara konventioner och sanningar. Har basen i en av få landsortsområden (dessutom långt från centrum) med reell konkurrens.
Anne-Marie Svedin, 50
Arbetsplats: Tidningen Leva, som ges ut av Södra Stockholms sjukvårdsområde.
Fackliga uppdrag: Styrelseledamot i OJ-distriktet. Ordförande 1996-1997.
Fackliga hjärtefrågor: Att dubbelanslutningsavtalet sägs upp och att alla journalister blir enkelanslutna till SJF. Vill också att förbundet arbetar hårt för att offentlighetsprincipen också tillämpas i praktiken.
Därför vill jag sitta i FS: Har lång facklig erfarenhet. Känner dessutom känner väl till de delar av SJF som nästan alltid blivit styvmoderligt behandlande.
Tinna Andersson, 38
Arbetsplats: Arbetet Nyheterna, Malmö.
Fackliga uppdrag: Klubbordförande på Arbetet Nyheterna sedan 1997. Kassör i Södra Journalistdistriktet sedan 1995. Kongressledamot 1995 och sedan dess repskapsombud.
Därför vill jag vara revisor: Är ödmjuk inför uppdraget, men inte rädd. Har ekonomiutbildning och lång erfarenhet från liknande funktioner i andra fackliga sammanhang. Den politiska granskningen dock viktigast.
Charli Nilsson, 49
Arbetsplats: Barometern, Kalmar.
Fackliga uppdrag: Revisor i SJF sedan 1989.
Därför vill jag vara revisor: Revisorns uppgift är först och främst att se till att styrelsen och kommittéerna följer kongressbesluten. Det är ett intressant och konstruktivt sätt att utveckla SJFs verksamhet.
Lena Tideström-Sagström, 37
Arbetsplats: SR Gävleborg, Ljusdal.
Fackliga uppdrag: Revisorsuppleant i SJF sedan 1995. Revisor i Journalistfonden för vidareutbildning. Vice ordförande i SR-sektionen, vice ordförande i distriktet.
Därför vill jag vara revisor: Revisorerna har en viktig uppgift att följa upp kongressbeslut och se till att förbundets ledning använder medlemmarnas pengar på rätt sätt. Den rollen passar mig bra.
Valberedningen avvaktar till kongressen
Valberedningen lämnar inget eget förslag på förbundsstyrelse före kongressen i juni. Även om ordföranden Börge Nilsson helst hade sett att det varit möjligt:
— Ur demokratisk synpunkt vore det bra om alla medlemmar och inte bara kongressdelegaterna fick möjlighet att diskutera ett konkret förslag. Men stadgarna säger att det ska presenteras först på kongressen och då blir det så.
— Å andra sidan ger det oss och kongressen möjlighet att skaka fram nya namn. Och det är bra, säger Börge Nilsson som särskilt önskar fler kvinnliga kandidater och aktiva inom nya medier.