Gå direkt till textinnehållet

”Det är som att jobba i Mellanöstern”

2020 års presidentval skiljer sig från alla tidigare USA-val som SVTs korrespondent Stefan Åsberg har bevakat.

Klockan är åtta på morgonen i Washington DC. Stefan Åsberg gör sig redo för ännu en dag av intensiv rapportering om det speciella amerikanska presidentvalet. Det har varit långa arbetsdygn för honom och kollegorna Carina Bergfeldt och Fouad Youcefi.

– Hela valrörelsen har varit omtumlande, men de senaste dygnen har väl rullat på ungefär som förväntat, säger Stefan Åsberg.

Den rekordstora mängden förtidsröster har gjort rösträkningen oförutsägbar, Stefan Åsberg beskriver det som att röster har kommit i kluster och successivt skiftat styrkeförhållandet mellan Biden och Trump.

Annons Annons

– Därför har vi försökt vara lite försiktiga med att rusa på nya uppgifter, försökt vara återhållsamma.

Ett vanligt presidentval skulle varit över vid det här laget, och en lugnare journalistisk period skulle ta över i väntan på att den nya presidenten installeras. Men årets val är kanske inte över än på länge.

På torsdagen återstår relativt få röster att räkna, ett valresultat skulle kunna finnas färdigt inom något dygn. Men på onsdagen krävde Donald Trump att rösterna i Wisconsin räknas om och att räkningen i Michigan stoppas. Fler krav på omräkningar kan komma att ställas, från båda partier, konstaterar Stefan Åsberg.

– Hamnar de här juridiska striderna i domstol kan det ta lång tid innan det här är klart.

Årets valbevakning är ovanlig genom att den riskerar att bli så utdragen. Samtidigt jobbar korrarna konstant i ansiktsmask utom de få minuter de står i rutan, och följer övriga coronarestriktioner i USA.

– Det är så märkligt varje gång man ser bilder från Sverige, på tunnelbanevagnar där människor sitter utan mask. Man blir konfunderad, det känns obegripligt, säger Stefan Åsberg.

Den starka polariseringen i det amerikanska samhället har spritt sig till Sverige, märker han.

– Det är som att jobba i Mellanöstern att jobba i USA nu. Jag får samma typ av polariserade reaktioner från svenska tittare som när jag rapporterade om Israel-Palestina. USA brukade inte väcka den typen av reaktioner, men nu är mejlboxen full varje gång.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler