Gå direkt till textinnehållet

”Det är svårt att skriva om vissa frågor, som korruption”

Benjamin Novak är ungersk journalist som driver en oberoende sajt på engelska. Han är också kritisk till sitt eget lands nya medielagar. "Medielagarna har haft en avkylande effekt på medierna och självcensuren är stark", säger han till Journalisten.

Journalisten träffar Benjamin Novak på bokmässan i Göteborg. Han skriver om Ungern på engelska och vänder sig främst mot en amerikansk och engelsk publik.

Det betyder enligt honom själv att han ännu så länge kan jobba friare. Hans webbsajt hamnar under radarn.

– Samtidigt är det förstås svårt att skriva på engelska om Ungern. Det är så många kulturella skillnader och språkliga skillnader att jag måste ägna mycket tid åt att beskriva bakrunden till olika händelser, säger Benjamin.

Han tar som exempel den senaste tidens flyktingpropaganda som Ungern ägnat sig åt. De plakat som sattes upp och som såg ut att vara riktade mot de flyktingar som kom, var enligt honom i själva verket riktad mot det ungerska folket. När flyktingarna uppmanades att till exmpel inte ta jobb från ungrare och att följa ungersk lag, var syftet att ungrarna skulle bli mer kritiska mot flyktingmottagandet.

– Plakaten kom upp samtidigt som regeringen hade en undersökning om vad folk tyckte om flyktingar. Plakaten var skrivna på ungerska och dessutom på ett språkligt nedsättande sätt. Därför var det tydligt för mig att det var frågan om propaganda. Deras syfte var att öka hatet mot flyktingarna, menar Benjamin Novak.

Hans websajt finansieras av en amerkansk stiftelse vars syfte är att skapa oberoende medier i regionen. Han är själv av ungersk härkomst, men uppvuxen i USA. På redaktionen arbetar två personer heltid och man har flera skribenter knutna till sig.

– 80 procent av mitt arbete går ut på att scanna av de medier som finns i Ungern och göra uppföljningar och kollar på dem. Det finns fortfarande oberoende medier, men det är svårt att skriva om vissa frågor, som korruption. Medielagarna har haft en avkylande effekt på medierna och självcensuren är stark.

 Varför då? 

– Medielagarna finns där som ett hot. Du kan verkligen åka i fängelse för att du har skrivit vissa saker och ett företag kan dömas till så höga böter att det går i konkurs. Det är en realitet.

Hur påverkas du av medielagarna?

– Faktiskt inte så mycket. De vet inte riktigt vad de ska göra med mig, eftersom jag skriver på engelska och ges ut av ett amerikansk stiftelse. Men jag skriver ju bara om Ungern.

20 procent av arbetstiden arbetar Benjamin Novak med att följa upp sina egna historier och tips. Och han kan se att de får genomslag.

– Nu finns det möjlighet för andra medier att få reda på vad som faktiskt sker i Ungern.

Nu är du på bokmässan, eftersom Ungern är fokusland. En del har kritiserat det valet – framförallt för samarbetet med den ungerska kulturstiftelsen. Hur ser du på det?

– Jag tycker det är topppen att Ungern står i fokus. Jag är både glad och imponerad. Det är det som är det fina med demokrati och det blir så tydligt här, att flera olika röster får komma till tals. Jag kan också komma tillbaka och beskriva att det inte finns något västerländskt hat mot Ungern, vilket proregeringsmedier påstår. Tvärtom kan jag berätta om att det finns ett utbrett intresse för att förstås vad vi gör i Ungern.

Vad tror du de medier som är för regeringen kommer att skriva om mässan?

– De kommer att fokusera på kritiken och demonstrationen. Men där fanns ingen aggressivitet i de protesterna, tvärtom var det värdigt och respektfullt. En del kommer kanske inte skriva något alls, eftersom det har varit ett överlag mycket fint mottagande av Ungern och det passar inte den bild regeringen vill få ut.

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret