Gå direkt till textinnehållet

”Det behövs fler journalistiska experiment”

Professor Lawrence Lessig, grundare av Creative Commons och intiativtagare till Free Culture-rörelsen, säger i en intervju med Journalisten att han inte kan se någon lösning på finansieringen av journalistiken.

Lawrence Lessig, professor i juridik vid Harvard, är en av världens främsta experter på upphovsrätt och en stark förespråkare av reformering av de nuvarande upphovsrättslagarna. Han grundade Creative Commons 2001 och blev en av initiativtagarna till Free Culture-rörelsen med boken Free Culture 2004.

Han anser att dagens upphovsrättslagstiftning är obsolet och måste förändras för att passa den digitala åldern, genom att luckras upp.

I en intervju med Journalisten, säger Lawrence Lessig att problemen för journalistiken är långt större än problemen för musik- och filmindustrin, ur ett upphovsrättsperspektiv.

Annons Annons

– Musikindustrin har drabbats hårt ekonomiskt av fildelning och piratkopiering. Och vi ser inte få nya Britney Spears, Madonna eller pojkband som tjänar miljontals dollar på skivor. Men vilka är det egentligen som har drabbats? Det är inte musikerna – det är mellanhänderna, själva skivbolagen. Fler musiker har större möjlighet att nå ut med sin musik och tjäna pengar på sin musik i dag än för tio år sedan. Musikkonsumenterna har fått ett större och mer diversifierat utbud. Alla är vinnare, utom skivbolagen, säger Lawrence Lessig.

Men när det gäller journalistiken är problemet ett annat.

– Den negativa effekten för samhället är större om en journalist inte kan försörja sig än om en musiker inte kan det. Om en duktig musiker inte kan försörja sig på sin musik förlorar vi låtar som aldrig skapas. Om en journalist inte kan försörja sig får vi korruption.

– En duktig grävande journalist som undersöker korruption i Stockholms stadshus i ett år och sedan publicerar en enda artikel där detta avslöjas, får inga nya intäkter från sin artikel. Tidningarna gör inte längre tillräckligt med vinster för att kunna försörja den sortens journalistik. Journalistik har alltid varit subventionerad av andra intäkter, och de intäkterna har försvunnit. Det behövs fler experiment för att hitta nya subventionslösningar.

Journalister är beroende av upphovsrätten på samma sätt som musiker, författare eller filmmakare. Free Culture-rörelsen har kritiserats för att de förändringar i upphovsrättslagstiftningen den förespråkar kan leda till att det blir omöjligt att försörja sig på musik, litteratur – och journalistik.

– Det är inte sant. Upphovsrätten borde syfta till att trygga och skydda upphovspersonernas ekonomiska rättigheter. Det gör den inte i dag. Den ger vinster för mellanhänderna – skivbolagen, filmstudiorna och medieföretagen. Intresset för kultur och journalistik upprätthålls – och växer – tack vare den digitala revolutionen, säger Lawrence Lessig.

Sedan några år har Lawrence Lessig valt att stå vid sidan av Free Culture-rörelsen och har i stället engagerat sig i frågor om politisk korruption i USA.

– De hänger ihop. För att få en förändring av upphovsrättslagarna måste vi få stopp på den politiska korruptionen. Det är just nu helt omöjligt att få till stånd en lagändring i USA, eftersom politikerna är beroende av pengar från upphovsrättsindustrin för att kunna bli valda.

Han beskriver det amerikanska valsystemet som två val. Å ena sidan det allmänna valet där medborgarna har rösträtt, å andra sidan pengavalet, där 0,5 procent av befolkningen har rösträtt.

– För att kunna vinna i det allmänna valet måste du först lyckas extremt bra i pengavalet. Din politiska agenda måste godkännas av en liten grupp personer med enorma resurser, som kan finansiera din valkampanj.

I mellanårsvalet 2010 gav 0,5 procent av amerikanerna pengar till en politisk valkampanj. Inför valet 2012 stod 0,00015 procent av amerikanerna bakom 42 procent av intäkterna för Super-PACs som finansierade kampanjerna.

– Det är 47 personer. 47 amerikanska multimiljonärer, varav de flesta har tjänat sina pengar på den rådande upphovsrättslagstiftningen. Den politiker som vill reformera upphovsrätten kommer aldrig att kunna lyckas i pengavalet, säger Lawrence Lessig.

Fler avsnitt