Gå direkt till textinnehållet

”Det betyder mycket att bli nominerad”

I dag släpptes nomineringarna till Stora Journalistpriset. Här är några av reaktionerna från de nominerade journalisterna.

Vid lunchtid i dag samlades de nominerade i Villa Nedre Manilla på Djurgården för den årliga nomineringsceremonin med lunch. I klassen Årets berättare nominerades ”Att skapa ett monster” av Johanna Bäckström Lerneby, för tidningen Filter. Björn Af Kleens ”Det ockuperade landskapet”, för DN och Alexander Mahmouds ”Hem till byn”, för Re:Public.

– Jag försökte berätta och förklara att bakom ett så brutalt mord kan det delvis finnas en förklaring i gärningsmannens bakgrund. Vi är alla en produkt av det vi varit med om, säger Johanna Bäckström Lerneby, vars reportage handlar om ett bestialiskt mord med nazistiska förtecken.

Björn Af Kleen har i sitt reportage rest till Sunnansjö i Dalarna, en bygd som präglas mycket av att Svenska Motståndsrörelsen etablerat sig i kommunen och kommunfullmäktige.

– Reportaget tog oss ända in i bastun med byalaget. Sunnansjö har helt anpassat sig till en situation där Svenska Motståndsrörelsen har en del i samhället och jag blev nyfiken på det, säger Björn af Kleen från scenen.

I klassen Årets förnyare har Blank Spot Project, mobilappen Omni samt DNs Kristoffer Örstadius nominerats. Den sistnämnda för sitt sätt att använda ”hacking och programmering för att avslöja sårbarheten i ett digitalt samhälle”.

Martin Schibbye från Blank Spot var såklart mycket glad.

– Det här är som att förverkliga en dröm, att få rapportera från blinda fläckar på kartan. Vi har just nu ett team i Burundi, vilket kanske säger lite om vad Blank Spot är? Vi stannar kvar när andra journalister åkt hem och när alla inte längre rapporterar från området, sa han från scenen.

Årets avslöjande kan vinnas av Sydsvenskans uppmärksammade reportageserie ”Pojkarna på Malmö C” där bland annat ett filmklipp av en ung papperslös som blir brutalt behandlad av några ordningsvakter fick stort genomslag. Klippet har i dag över tre miljoner tittningar på Youtube.

– Våra reportage ledde också till en hätsk debatt som först kom att handla om ingripandet mot pojken, och sen kom att handla om allt från näthat till ensamkommande flyktingbarn som försvunnit ur systemet. Ett tag tävlade vissa om att hitta anledningar till att den här pojken förtjänade att bli behandlad så hårdhänt, säger Jens Mikkelsen, reporter på Sydsvenskan.

Nominerade i klassen är också SR Ekots ”Kvinnoregistret” av Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano samt ”SCA-affären” av Andreas Cervenka och Torbjörn Isaksson för Svenska Dagbladet.

”Kvinnoregistret” ledde bland annat till att polisen offentligt fick be om ursäkt. Men först ville de tysta ned allt allt.

– Stockholmspolisen ljög om registret redan från början när vi frågade, trots att vi visste om att det fanns. När vi sen kunde bevisa att registret fanns så hette det att registret kommit till för att hjälpa kvinnorna, säger Alexander Gagliano.

Andreas Cervenka och Torbjörn Isacsson berättade att flera av dera källor var väldigt rädda för repressalier när maktmissbruket inom SCA skulle avslöjas. Det kom både handskrivna brev till redaktionen och andra ville träffa dem på konstiga platser för att inte avslöjas.

– Det betyder mycket att bli nominerad men det är väldigt tufft motstånd. Om vi vinner tror jag det blir lättare att starta fler sådana här granskningar när man ser att det ger resultat, säger Andreas Cervenka.

Vinnarna utses vid prisgalan den 19 november. Där utses också vinnaren av Lukas Bonniers journalistpris.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret