Gå direkt till textinnehållet

”Det fanns tillfällen när damerna kom med utomordentligt värdefulla npunkter.”

Repliken är Sölve Conradssons, kommunfullmäktiges ordförande i Motala, tillika näringslivskonsulent i kommunen.

”Det fanns tillfällen när damerna kom med utomordentligt värdefulla npunkter.”

Repliken är Sölve Conradssons, kommunfullmäktiges ordförande i Motala, tillika näringslivskonsulent i kommunen. Han försöker inför tingsrätten rättfärdiga att politiker och tjänstemän haft med sig sina fruar på utlandsresor; tjänsteresor utan program, när makthavarna behövde ”titta till geografin” för framtida marknader för Motalaföretag.

Det är lätt att förledas läsa Britt-Marie Citrons bok Sölve & Co (Norstedts) som en skälmroman i Pettersson och Bendels anda. Thor Modéen skulle i filmversionen väl ha förvaltat Conradssons repliker.

Annons Annons

Mindre muntert blir det när man inser att detta faktiskt är en skildring av svensk kommunal demokrati i förfall.

Hur kunde det ske? Citron förklarar det delvis med det långa maktinnehav som socialdemokraterna haft i Motala. Makten korrumperar, och när en uppgiven opposition valde att sätta sig i knät på (s) för att åtminstone få vara nära makten, gick det illa. Alla hade fingrarna i syltburken.

Britt-Marie Citron berättar om det vardagliga slitet på Motala Tidning för att få fram sanningen om de fifflande makthavarna. Det var inte självklart att hon skulle lyckas. Hon tvivlade själv på att hon var rätt ute ibland, när andra medier inte hakade på hennes avslöjanden eller till och med bagatelliserade dem.

Hon hade en del tur, och stor hjälp av revisorn Gösta Blohm som tolkade dokumenten – de dokument som fanns. Många beslut togs informellt inom en liten herrklubb. Protokoll var det inte så noga med.

Men, påpekar Citron själv, den verkliga hävstången i arbetet var offentlighetsprincipen, som fungerade när andra demokratiska kontrollfunktioner var satta ur spel. Tack vare den kunde tidningen skriva, folk reagera och politikerna tvingades agera.

Det är inte bara det spektakulära stoffet som gör boken spännande. Britt-Marie Citron kan berätta, hon skriver drivet och vet att ta vara på de komiska poänger som den beklämmande historien rymmer. Sölve & Co är bitvis en mycket rolig bok. Som när Sölve Conradsson motiverar besök på konstmuseer under utlandsresor med att det var viktigt att ”vidga vyerna genom att blanda den teknokratiska sidan med den mjuka sidans influenser”.

Fler avsnitt