Gå direkt till textinnehållet

Det nya delade ledarskapet Duon som ska rädda Svenskan

Tillsättningen av Svenska Dagbladets två nya chefredaktörer och ny VD har lett till spekulationer om vad som ska ske på tidningen. Chefredaktör Hannu Olkinuora utesluter inte nedskärningar på personalsidan. Samtidigt kritiseras minoritetsägaren Stiftelsen Svenska Dagbladet för att tidigare ha stoppat Veckans Affärers chefredaktör Mats Edman som ny chef för tidningen.

Tillsättningen av Svenska Dagbladets två nya chefredaktörer och ny VD har lett till spekulationer om vad som ska ske på tidningen. Chefredaktör Hannu Olkinuora utesluter inte nedskärningar på personalsidan. Samtidigt kritiseras minoritetsägaren Stiftelsen Svenska Dagbladet för att tidigare ha stoppat Veckans Affärers chefredaktör Mats Edman som ny chef för tidningen.

Genom att Mats Johansson utsetts till politisk chefredaktör med ansvar för ledarsidan och Hannu Olkinuora fått uppgift att sköta resten av tidningen har debatten om chefstillsättningen gått varm. Johan Hakelius, politisk chefredaktör för Finanstidningen och före detta medarbetare på Svenskans ledarsektion, tycker att utnämningen av Johansson pekar på att moderaterna vill öka sitt inflytande över ledarsidan.

– Även om Mats Johansson i sig inte är en partipolitisk person så kan jag inte påminna mig att han någon gång uttalat sig kritiskt om moderaterna.

Annons Annons

Hakelius vill dock inte avskriva honom helt. Han tycker att Johansson gjort Svensk Tidskrift till en kul tidning, men betonar att det är viktigt att ledarsidan inte driver ett partiprogram.

– Hittills har han inte visat prov på att själv lyfta fram originella idéer, tycker Hakelius, och menar att det är konstigt att en stiftelse som ska bevaka bildning och kultur i stället drivs av politiska motiv.

– Även under min tid på Svenskan fanns det ett gnäll från de moderata kretsarna kring stiftelsen över att innehållet på ledarsidan – och även på nyhetsplats – inte speglade borgerliga värderingar tillräckligt mycket, påstår han.

Mats Johansson själv har dock en annan åsikt om sin nya roll .

– Jag kommer självfallet att verka för att ledarsidan driver frågor, men de kommer helt och hållet vara våra egna, utan kopplingar till partipolitiska program.

Johansson säger dock att det är ett historiskt faktum att styrelsen har inflytande över tidningens politiska färg, men att det inte är ett problem för honom då han företräder SvDs officiella linje som obunden moderat.

Han är nöjd med valet av Hannu Olkinuora som chefredaktör för allmänna redaktionen och Gunnar Strömblad som ny VD, och tror att de tre kan samarbeta väl i förändringsarbete av Svenskan. Johansson har även hunnit träffa medarbetare på tidningen och anser att stämningen präglas av ”förväntan och en beredskap på förändringar”.

Journalistklubbens ordförande Klas Tägil är nöjd med den nya ordningen med två chefredaktörer.

– Klubben tror på lösningen med en politisk chefredaktör, Mats Johansson, och en chefredaktör för övriga redaktionen, Hannu Olkinuora. Vi tror också på namnen – en stark debattör och en mycket erfaren chefredaktör. Klubben stödjer detta.

I höstas fick SvD en ny VD i Gunnar Strömblad och tidningen får med de nya chefredaktörerna en helt ny ledning.

Efter en relativt lugn period med de nya ägarna Schibsteds kanske man nu kan vänta sig förändringar?

– Det finns fog för en viss oro för nedskärningar, säger Klas Tägil. Hur mycket och när vet vi inte. Men meningen är ju att SvD inom en tvåårsperiod ska komma på rätt köl.

Hannu Olkinuora ser också han positivt på den nya trojkan som ska leda arbetet på SvD.

– Tidningen har fått ett par nya ögon som kan titta på vad som varit snett, framförallt i ekonomin. Alla som jobbar där vet att tidningen går med stor förlust, och att det krävs en ordentlig översyn över verksamheten för att komma fram till hur vi ska vända till vinst.

Han betonar att ägarna klart uttalat ett krav på en resultatförbättring inom tre år, och att vägen dit både kan innebära nysatsningar och nedskärningar.

Han är ovillig att spekulera kring när man kommer att utforma en handlingsplan, men medger att det nu är bråttom, och att ledningen borde komma fram till något inom ett halvår.

– Till hösten är vi nog klokare över vad som måste göras.

Samtidigt avfärdar han påståenden om att satsningen på näringsliv och ekonomi skulle betyda att man sänker ambitionerna på andra områden.

– En allmän dagstidning har inte råd att pruta på nivån inom kultur, samhälle och andra avdelningar som ska finnas där. Men efter att ha talat med medarbetare på tidningen är det klart att allt inte är så nyhetsmässigt som det kunde vara. Där ska vi naturligtvis bli bättre.

Ett uttalande i finska Huvudstadsbladet om att han hellre skulle vilja att tidningen betecknade sig som obunden konservativ än obunden moderat bottnar enligt honom i en kulturkrock som misstolkats.

– Jag försökte förklara för en finsk journalist vad obunden moderat betydde i finska termer, och använde då beteckningen obunden konservativ. Jag har inga som helst anspråk på att ändra på SvDs nuvarande politiska beteckning.

Han ser heller inga problem med att tidningen har en minoritetsägare som delvis har kopplingar till moderaterna.

– Det är en tillgång för en utländsk majoritetsägare att ha en inhemsk minoritetsägare som kan ge värdefulla insikter i tidningens tradition och kultur, tycker han.

I samband med tillsättandet av de två chefredaktörerna har det dock cirkulerat uppgifter om att det funnits en konflikt mellan de båda ägarna. Schibsteds ska ha haft Veckans Affärers chefredaktör Mats Edman som huvudkandidat till posten, men fått vika sig för Svenska Dagbladets stiftelse, som motsatte sig denne.

Enligt en artikel i tidningen Vision ska Edman efter ett möte med stiftelsens representant Peter Egardt ha tackat nej till jobbet.

Enligt Edman skulle Egardt ha ställt krav på att nyhetsrapporteringen skulle spegla den svenska borgerlighetens intressen, och inte ha ”för mycket Gudrun Schyman och Margareta Winberg i nyheterna”. Edman bekräftar detta när Journalisten når honom, men han är annars ovillig att prata.

Jan Wifstrand, som enligt uppgift varit intimt inblandad i rekryteringsprocessen, menar att minoritetsägaren i flera fall handlat på ett för tidningen ofördelaktigt sätt.

– Den moderat ledda stiftelsen har inte agerat för att tillgodose det ekonomiskt bästa för SvD. Den har varit fixerad vid att behålla politiskt inflytande, säger han och menar att hans åsikt grundar sig på ett antal manövrar han iakttagit.

Wifstrand är dock positiv till att Hannu Olkinuora tar över.

– Han är en mycket rutinerad tidningsledare som kommer att ta sig det utrymme han behöver för att göra det som krävs för att få SvD på rätt kurs. Om han mot förmodan inte skulle få det tror jag inte att han blir kvar.

Peter Egardt tillstår att han haft ett möte med Mats Edman, och att han därefter begärt in referenser på denne.

– Dessa var negativa för oss , och därefter var det uteslutet att han skulle vara aktuell för tjänsten.

Egardt tycker det är fel att dela upp styrelsens intressen i två falanger, och påstår att det inte funnits någon motsättning mellan ägarrepresentanterna under rekryteringsprocessen. Han är också förvånad över Wifstrands kritik av ägarstiftelsen.

– Jag fattar uppriktigt inte vad han menar.

Mats Johansson svarar dock lite annorlunda när Wifstrands kritik förs på tal.

– Kanske är han sur över att det inte var hans kandidat som fick jobbet.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler