Gå direkt till textinnehållet

DI-TV letar efter nya kanaler för sina program

DI-TV vill göra program åt TV-kanaler med större tittarunderlag. Officiellt är det inget kanalen vill bekräfta.– Men visst, en förfrågan om att sända DI-TV-producerat material via någon annan TV-kanal skulle kunna vara intressant, säger Martin Ahrend, VD.

DI-TV vill göra program åt TV-kanaler med större tittarunderlag. Officiellt är det inget kanalen vill bekräfta.
– Men visst, en förfrågan om att sända DI-TV-producerat material via någon annan TV-kanal skulle kunna vara intressant, säger Martin Ahrend, VD.

Efter regeringens nej till en plats i det digitala marknätet har ledningen för DI-TV stuvats om och samtliga tre kvinnor som var programledare vid starten har försvunnit från rutan.

Kritikerna har inte varit nådiga mot DI-TV under dess första halvår. Skåpmat, segt, traditionellt och otydligt positionerat i förhållande till såväl mer välproducerade internationella ekonomikanaler som bredare folkkanaler. Kritiker har också framhållit att Bonnierägda DI är ovan vid att slå underifrån.

Annons Annons

DI-TVs nye VD Martin Ahrend menar dock att kanalens förluster är enligt budget men medger att beskedet att man inte kom med i Boxer-distribution blev en dyster nyhet:

– Det som är mest synd är den besvikelse det blev för alla människor som jobbat hårt för att bygga kanalen till något bra, säger han.

bryt

Efter årsskiftet har turbulensen varit stor. VDn Anders Davidsson har ersatts av Martin Ahrend. Gunnar Ljunggren, kanalens primus motor, programchef och mest välkända ansikte, sköts åt sidan och ersattes av Mikael Törnwall, med titeln kanalchef med ansvar för det dagliga arbetet:

– Gunnar Ljunggren jobbar kvar, men som konsult med ansvar för affärsutveckling, medan det dagliga arbetet hanteras av Mikael Törnwall, förklarar Martin Ahrend.

Av de tre kvinnor som var programledare före jul finns i dag ingen kvar i rutan. Hedvig Elander och Petra Bergman har lämnat företaget medan Åsa Hedberg arbetar kvar på kanalen som reporter. Programledaren Joel Dahlberg har övergått från att vara programledare till nyhetschef. För en månad sedan lämnade även reportern Pontus Herin DI-TV.

Är det inte viktigt för en ny kanal att satsa på programledare som tittarna känner igen?

– Jo, men vi är en ny kanal och det tar tid innan allt sätter sig. Det är också normalt att medarbetarna kan ha dubbla roller, som programledare och reportrar. I maj kommer vi att ha nya kvinnliga programledare, säger Mikael Törnwall.

bryt

Åsa Hedberg, ordförande för DI-TVs journalistklubb bekräftar att det var en avsevärd motgång att inte få komma med i Boxer.

– Visst, det tar tid att komma tillbaka. Sedan har det också varit hög arbetsbelastning under vintern. Nu har vi dragit ner på sändningstiderna, och även om vi inte sett resultatet än tycker jag det finns förutsättningar för en förbättring.

Vissa bedömare menar att Dagens Industri underskattade vilka resurser som krävs för att producera professio­nell TV. För att lättare kunna hantera uppdraget har DI-TV nu skurit ner ambitionerna, tagit bort morgonens nyhetssändning och i stället sänds nyheter vid tre fyra tillfällen på kvällen. DI-TV växlar mellan å ena sidan trevande svenska samtalsprogram och nyhetssändningar samt utlandsproducerade dokumentärer med en för svenskar mer anonym karaktär.

bryt

Enligt uppgift förhandlar DI-TV med andra kanaler för att få bredare distribution. Andra nya TV-kanaler har behov av svenskproducerat material och DI-TV skulle kunna dra nytta av att distribueras till en bredare publik.

– Vi utvärderar ständigt samtliga möjliga distributionsformer. Men några konkreta förhandlingar om samarbete för vi inte i dag. Och inriktningen på att producera nyheter, magasin och intervjuer ligger fast, säger Martin Ahrend.

pf@journalisten.se

Fotnot: DI-TV har cirka 200 000 tittare i veckan.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret