Gå direkt till textinnehållet
Emma Bouvin jobbar som Mellanösternkorrespondent och krönikör på DN.
Foto: Paul Hansen/DN

DNs Emma Bouvin får Nils Horner-priset

Nils Horner 11 mars 2014 mördades SRs utrikeskorrespondent Nils Horner i Kabul. Tioårsdagen av mordet uppmärksammas på flera sätt. Borås Tidning delar ut Nils Horner-priset till DNs Emma Bouvin, RSFs Pressfrihetspodd handlar om mordet och på pressklubben i Hongkong ordnades en minnesstund för den tidigare medlemmen.

Idag är det tio år sedan Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner mördades i Kabul i Afghanistan.

Dagens Nyheters Mellanösternkorrespondent Emma Bouvin tilldelas Nils Horner-priset, som är instiftat av Borås Tidning, för att hon ”med en personlig stil och stark närhet till det mänskliga lidandet på båda sidor åskådliggör Israel-Hamas-krigets fasa, samtidigt som hon analyserar och vidgar de storpolitiska konsekvenserna av händelserna på slagfältet.”

– Det känns otroligt hedrande att få det här priset. Nils Horner var en journalistisk ledstjärna och att uppmärksammas för att arbeta i hans anda är det mest ärofyllda jag kan tänka mig, säger Emma Bouvin till DN.

Annons Annons

Tioårsdagen av mordet har uppmärksammats på flera sätt. På pressklubben i Hongkong ordnade Dagens Industris Kina- och Asienkorrespondent Johan Nylander en minnesstund för Nils Horner.  Horner, som var medlem i The Foreign Correspondents’ Club, hyllades av journalister, diplomater och representanter för pressfrihet på plats.

Reportrar utan gränsers Pressfrihetspodden ägnade sitt senaste avsnitt åt mordet  –  Vad hände efter Nils Horners sista reportage? Utrikeskorrar och journalister kommenterar vilka konsekvenser mordet har fått för svenska mediers utrikesbevakning.

Nils Horners arbetsgivare Sveriges Radio ordnade förra veckan ett panelsamtal om utrikesjournalistiken efter mordet på Horner, där det konstaterades att det blivit ännu farligare att jobba som utrikeskorrespondent. I debatten deltog: Cecilia Uddén, mångårig Mellanösternkorrespondent,  Lubna El-Shanti, SRs Ukrainakorrespondent, Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot, och Samir Abu Eid, Mellanösternkorrespondent SVT.

Samtalet finns att lyssna på som podd här: Till minne av Nils Horner

 

 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler