Gå direkt till textinnehållet

DNs frilansar drabbas hårt

Samtidigt som DNs kulturredaktion bantas med 40 procent av personalen nästan halveras frilansbudgeten. Annika Persson är en av flera frilansar som får sluta sista mars.

Beskedet om att kulturdelens frilansbudget minskar kraftigt kom i höstas. DN Kultur har inga skriftliga avtal med frilansar, men valde ändå att ge ett antal frilansar en "uppsägningstid" på fyra månader. En av dem är Annika Persson, som funnits på redaktionen som vikarie och frilans sedan 2001. På senare år har hon jobbat heltid med Boklördag, som hon varit med om att bygga upp.

– Det känns förstås ofantligt tråkigt att förlora en sådan publiceringsplattform som Boklördag har varit. Den möjligheten att skriva om samtidslitteratur kommer att vara väldigt svår att få tillbaka, säger hon.

Annons Annons

Vad tycker du om DN Kulturs frilansnedskärningar och färre anställda?

– Kulturmaterialet kommer inte att kunna se ut som det har gjort. Det kommer så klart att bli ännu svårare att göra en kulturjournalistik som är självständig och ifrågasättande och inte går i PR-maskineriets ledband. För det som behövs för bra journalistik är arbetstid. Det är snart bara Sveriges Radio som har möjlighet att göra en fördjupande kulturbevakning, säger Annika Persson.

Hon konstaterar att bantningen av frilansmaterialet denna gång har mötts med relativ tystnad, till skillnad från mobiliseringen när DN Kultur tidigare velat sänka frilansarvodena.

– Det verkar som att ingen orkade den här gången.

Hur ser du på att Gunilla Herlitz sagt att kulturmaterialet ska vara ett av DNs tre ben?

– Gunilla Herlitz har säkert en vision. Men det ser inte ut som en satsning just nu, säger Annika Persson. 

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret