Gå direkt till textinnehållet

Döde pojkvännens brott kostade henne jobbet

Hallandsposten sparkade en journalist eftersom hennes pojkvän varit kriminell och missbrukare.Varslet kom några veckor efter det att han omkommit i en bilolycka.— Det känns oerhört orättvist. Jag har själv aldrig varit dömd eller misstänkt för något och aldrig misskött mitt jobb, säger hon.

Hallandsposten sparkade en journalist eftersom hennes pojkvän varit kriminell och missbrukare.

Varslet kom några veckor efter det att han omkommit i en bilolycka.

— Det känns oerhört orättvist. Jag har själv aldrig varit dömd eller misstänkt för något och aldrig misskött mitt jobb, säger hon.

Annons Annons

Vi kan kalla journalisten Eva. I sammanlagt nio år har hon jobbat på Hallandsposten (tre som fast anställd). Sedan drygt en månad är hon arbetslös, avskedad med 15 månadslöner som avgångsvederlag.

Huvudorsaken är ett förhållande som inte hann vara mer än ett par månader.

Pojkvännen var dömd för dråpförsök och inbrott, domar som dock låg många år tillbaka i tiden. Det fanns också misstankar om narkotikahandel.

— Han berättade för mig vad han hållit på med, men också att han ville lägga det bakom sig och börja om på nytt. Han hade suttit av sina straff och mig veterligen lagt av med droger. Om han fortfarande höll på med något kriminellt var det inget jag visste om, säger Eva.

“Fel” umgänge

Hennes problem med arbetsgivaren började för knappt ett år sedan. Då blev hon inkallad till Hallandspostens centralredaktion i Halmstad från lokalredaktionen i Laholm där hon jobbade. Chefredaktör Sverker Emanuelsson och VD Göran Johansson höll ett enskilt samtal med henne där hon uppmanades att säga upp sig.

Bakgrunden var uppgifter om att hon festade på kvällar och helger och umgicks i “olämpliga” kretsar.

— Det hela handlade om rykten om vad jag gjort på min fritid. Min version var de inte intresserade av, de ville bara bli av med mig på ett snabbt och bekvämt sätt utan att blanda in facket.

Eva vände sig till journalistklubben, som inte accepterade uppsägningen.

— Företagsledningen drog stora växlar på skvaller som inte gick att belägga, säger vice ordförande Lennart Hildingsson. De menade att hon som lokalredaktör representerade tidningen även privat och att hennes leverne kunde skada företaget. Men det enda säkra var att hon hade varit ute i svängen en del på sin fritid. Jobbet skötte hon till punkt och pricka.

Arbetskamraterna tog ställning för Eva. De gick till botten med ryktesspridningen och uppsägningen rann ut i sanden. Den skriftliga varning företaget ville ge Eva drogs tillbaka.

— Ledningen lät saken bero. När jag pratade med Sverker Emanuelsson i maj var det frid och fröjd. Sen kullkastades allt på några månader, säger Eva.

Omkom i bilolycka

Hon lärde känna pojkvännen under midsommarhelgen. De blev ett par och senare under sommaren flyttade de ihop.

Den 20 augusti omkom han i en bilolycka.

Polisen sökte Eva på tidningen för att underrätta henne om dödsfallet. På så sätt fick ledningen reda på förhållandet, att pojkvännen varit straffad och att misstankar om brott fanns även vid olyckstillfället.

Efter dödsfallet var Eva sjukskriven några veckor. Sista dagen på sjukledigheten kallades hon åter in till Emanuelsson och Johansson.

En ny avskedsansökan låg på bordet.

— Skälet var att jag varit tillsammans med en kriminellt belastad person. De åberopade varningen, trots att de tidigare backat på varje punkt i den.

Eva kopplade in facket på nytt.

— Det är absolut ingen grund för uppsägning om någon man bor med eller är släkt med skulle ertappas med brott. Dessutom kan man ifrågasätta tillvägagångssättet att ställa ultimatum mitt i ett sorgearbete. Kanske hade företagsledningen svårt att acceptera att man fick backa tidigare, men det är i så fall mycket oprofessionellt, säger Lennart Hildingsson.

Klubben protesterade och SJF centralt var redo att driva fallet i arbetsdomstolen. Ändå valde Eva att gå utan strid.

— Jag tvekade in i det sista, och ångrar mig lite i dag. Men då ville jag inte älta utan gå vidare och försöka glömma.

Ett annat skäl var hänsyn till pojkvännens familj.

— Det kändes fel att hans namn skulle släpas i smutsen offentligt när han inte längre kunde försvara sig, säger Eva.

Dömd på rykten

Sorgearbetet har tagit tid, men i dag har chocken börjat lägga sig och ersättas av ilska. Hon har begärt ett arbetsbetyg från HP och fått ett — med utmärkta vitsord.

— De inser väl att något annat skulle vara förtal. Jag har blivit dömd på rykten om vad jag gjort på min fritid och för misstankar mot en person jag bara varit tillsammans med i två månader, säger Eva.

Uppsägningen och ledningens agerande har orsakat mycket turbulens på Hallandsposten, särskilt på Laholmsredaktionen. Medarbetarnas ställningstagande för Eva har inte setts med blida ögon av tidningsledningen, något som bland annat avspeglats i lönesättningen.

— I dag finns en allmän känsla av att det är lågt i tak på tidningen. Det kan gälla allt från kritik av ledningen till vad man gör på sin fritid, säger Lennart Hildingsson.

Hallandspostens chefredaktör Sverker Emanuelsson avböjer alla kommentarer i fallet. VD Göran Johansson är bortrest och har inte kunnat nås.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler