Dokumentärfilmaren Alex Veitch överklagar domen
Dokumentärfilmaren Alex Veitch överklagar domen om 40 dagsböter som han fått för att ha filmat en polisstation.
Domen är den första som kommit efter grundlagsändringen som medför att grundlagsskyddade medier inte längre får filma eller fotografera skyddsobjekt som polisstationer, vilket Journalisten tidigare rapporterat om.
Vad fick dig att bestämma dig för att överklaga domen?
– Det är själva grundprincipen som är viktig. Det finns vissa omständigheter som visar att jag faktiskt har kollat upp och varit i kontakt med Polisen samma dag och helt enkelt anmälde att jag skulle vara på plats och göra inspelningar. Även om jag inte frågade om jag fick lov att filma så sa jag att jag var dokumentärfilmare, jag berättade om projektet och frågade om det var samma polisstation som när den här arbetskonflikten utspelade sig, säger Alex Veitch.
Enligt Alex Veitch står det på skyltarna att man får filma och fota om man har tillstånd. Det finns dock ingen information om hur man ska söka tillståndet som dokumentärfilmare och journalist.
– Länsstyrelsen har ingen information om det. På Polisens sida står det ingenting. Det står om hur man söker tillstånd för demonstration, det står om hur man ska lämna in vapen, men inget om hur medier ska kunna söka tillstånd för att filma ett skyddsobjekt.
För Alex Veitch är den principiella frågan det viktiga.
– Det är en stor inskränkning av möjligheterna för oss att göra vårt jobb. Man kommer att behöva ha en diskussion om skyddsvärdena, men det är också ett skydd att ha en fungerande demokrati där vi litar på varandra och där vi också kan rapportera om och granska makten.
Hur ser dina chanser ut att få ett ändrat domslut?
– Jag har svårt att bedöma det själv, jag har pratat med olika personer om det, och de tycker att omständigheterna kring den här händelsen när det gäller kontakten med Polisen, att det inte finns någonstans att söka tillstånd, och att jag inte såg skyltarna borde kunna väga över och leda till en friande dom.
Han tycker också att det är viktigt att ge en högre instans möjlighet att pröva lagstiftningen.
Vilka har reaktionerna varit efter att du blev dömd i tingsrätten?
– Många tycker inte att det är rimligt med den begränsning som nu finns. Den borde inte behövas i vårt samhälle. Även innan den här inskränkningen kunde man bli dömd för spioneri eller terrorbrott. Det var inte så att medier kunde vara en täckmantel för det.