Dom idag: Realtid får förtalsstämmas i London
Stora delar av den förtalsstämning som riktats mot tidningen Realtids tre journalister skrivs av. Men svenska affärsmannen Svante Kumlin får klartecken att stämma Realtid för förtal i Storbritannien.
Dagens dom från High Court tillåter inte företaget Eco Energy World att driva förtalsmålet mot Realtid vidare. Dess grundare Svante Kumlin får däremot som enskild individ gå vidare med sin talan, men enbart utifrån skada som uppstått i England eller Wales – det vill säga läsning av Realtid i England och Wales. Och bara gällande tre av de åtta artiklar som stämningen gällt.
– Vi är glada över att domstolen har lyssnat till våra argument om att företagets talan var ogrundad och därför inte kan tas upp i en domstol i London, säger chefredaktören och utgivaren Camilla Jonsson i en kommentar.
Förtalsmålet mot Realtid och dess medarbetare har pågått sedan hösten 2020, då den svenska finansmannen Svante Kumlin som granskats av Realtid förtalsstämde tidningen med ett skadeståndskrav på 13 miljoner pund.
I mars förra året höll domstolen High Court i London en tvådagarsförhandling för att pröva Realtids invändningar mot stämningen. Idag kom domen, som alltså inte handlar om själva förtalsfrågan utan enbart om rätten att driva förtalsmålet vidare.
– Vi noterar också att fem av de åtta artiklar som målet handlar om inte bedöms utgöra förtal och detta redan innan vi har lämnat in vårt fulla försvar i denna fråga, säger Realtids chefredaktör och ansvariga utgivare Camilla Jonsson.
Men det är problematiskt att en svensk tidning och svenska journalister ändå ser ut att behöva fortsätta försvara sig i engelsk domstol, anser Jonsson.
– Vår granskning är baserad på öppna källor som dokument från domstolar och myndigheter samt publik information från bolaget EEW. Vi är redo att försvara i domstol de tre artiklar som återstår på basis av sanning och relevans, säger Realtids reporter Annelie Östlund i en kommentar till Journalisten.
Hennes kollega Per Agerman menar att domen till stora delar är bra.
– Jag har hög tilltro till rättsväsendet i England och tror att vi har goda chanser att vinna framgång. Några av världens främsta medier kommer från Storbritannien, det är en rättsstat med starka medier. Vi verkar i samma tradition, säger han till Journalisten.
Organisationen Utgivarnas ordförande Thomas Mattsson kallar det brittiska beslutet att låta Kumlin driva förtalsmålet ”otillständigt”.
– Det här är en tråkig påminnelse om att svenska journalister, alltså inte bara deras ansvariga utgivare och arbetsgivare, kan stämmas i utländska domstolar för publiceringar som gjorts på svenska i Sverige och inom ramen för Sveriges tryckfrihetsförordning och yttrandefrihetsgrundlag, kommenterar Thomas Mattsson.
– Ingen reporter på Realtid eller någon annan redaktion ska behöva göra en privatekonomisk konsekvensanalys innan hen lämnar över undersökande journalistik till sin utgivare för eventuell publicering. SLAPP, alltså juridiska okynnesprocesser, är ett oskick och måste stoppas också i England.
Dagens dom kan överklagas av båda parter.
Domstolen stoppar Eco Energy World att driva målet vidare eftersom det inte lyckats visa att Realtids artiklar lett till den nivå av skada, ”serious financial harm”, som krävs för att få rätt att driva ett förtalsmål.