Gå direkt till textinnehållet

Domen faller före jul

Före jul faller domen i målet mot Johan Persson och Martin Schibbye. Det sade domaren när han ajournerade dagens förhandlingar, som var försvarets andra och avslutande dag.Foto: Martin Edström 

Även i dag bedömdes försvaret ha lyckats väl i sin målsättning att tillbakavisa de anklagelser om terrorism svenskarna står åtalade för. Det sade Carl-Henrik Eherencrona, UDs rättsombud, vid en presskonferens vid svenska ambassaden efter dagens förhandlingar:

 

– Jag har väldigt svårt att se att något syfte att stödja terrorism har bevisats.

 

Samtidigt lyfte Carl-Henrik Ehrencrona fram att fallet befinner sig i en etiopisk domstol och att han inte känner sig säker på vad som kan hända.

 

– Om det var en västerländsk domstol skulle jag ha mycket svårt att se hur man intellektuellt kan komma fram till en fällande dom, men det här är en etiopisk domstol, och det ska man komma ihåg, sade han.

 

Under dagen hördes två erfarna journalister om hur det är att arbeta som journalist i konfliktzoner. Det i syfte att styrka att Martin Schibbye och Johan Persson tog sig in i Etiopien för att arbeta som journalister. Adrian Bloomfield, en brittisk korrespondent som rapporterat från bland annat Tjetjenien, Somalia, Irak och Zimbabwe för en mängd medium, däribland Wall Street Journal, Reuters och The Daily Telegraph, inledde med att vittna i nästan en och en halv timme.

 

Bloomfield berättade om journalistrollen, objektivitet och andra aspekter på utrikesrapportering, som i många fall ses som självklart i stora delar av världen.

 

Domstolen verkade uppriktigt intresserad och ställde flera följdfrågor om bland annat vikten av att inte vara partisk och varför det ibland är nödvändigt att ta sig in i ett land illegalt för att kunna göra sitt jobb. Det hela utvecklade sig till en liten minikurs i journalistik.

 

Efter Bloomfield vittnade Phillip Ittner, utrikeskorrespondent för bland annat CBS, Fox News och Voice of America. Vittnesmålet var närmast identiskt och tog något mindre tid.

 

Därefter visades en fem minuter lång film upp som försvarssidan ställt samman. Filmen innehöll dels klipp från när Johan Persson och Martin Schibbye befann sig i sitt hotellrum i Nairobi den 8 juni och klipp från den film som etiopiska medier gjort i samband med gripandet.

 

I klippen från hotellrummet kunde rätten höra Johan Persson och Martin Schibbye bland annat tala om hur de skulle ta sig in illegalt i landet och möta upp ONLF-gerillan, som beskrevs som "inga änglar". De båda talade också om hur resan in i Etiopien skulle gå till. Klippen styrkte därmed de vittnesmål svenskarna gett om hur de har tagit sig in i landet och att de inte stödjer ONLF-gerillan.

 

Vid presskonferensen på den svenska ambassaden sade Sveriges ambassadör i Etiopien, Jens Odlander, att han tycker att försvarssidan vann, både i dag och i går. Men att han ändå inte kunde känna sig säker.

 

I Etiopien är det vanligt att åklagare helt enkelt påstår något och så dömer man därefter. Svenskarnas fall, där bevis läggs fram och vittnen hörs, är mycket ovanligt. Förutom den rättsosäkerheten finns även en politisk dimension eftersom Etiopiens regering med pompa och ståt terroristförklarade ONLF i våras. Då vann också den nya terroristlagen laga kraft och man har även använt den för att åtala flera etiopiska journalister.

 

Sammantaget finns det alltså andra aspekter att väga in än vad som faktiskt sker i domstolen.

 

Den 21 december sammanträder domstolen för att fälla dom i fallet. Enligt Johan Perssons och Martin Schibbyes etiopiska advokater kan en eventuell straffpåföljd vid fällande dom meddelas två eller tre dagar senare, men den svenska ambassaden hävdar att det också kan meddelas först efter nyår.

 

Fler avsnitt