Gå direkt till textinnehållet

Dramatiska vittnesmål sista rättegångsdagen

Aftonbladet-utredaren mindes nästan inget om sin egen utredning, och ett tidigare ohört vittne berättade om påstådd våldtäkt. Sista rättegångsdagen i förtalsmålet mot Cissi Wallin innehöll dramatiska vittnesmål.

Journalisten och aktivisten Cissi Wallin står åtalad för grovt förtal för att bland annat i sociala medier ha påstått att journalisten och tidigare Aftonbladetmedarbetaren Fredrik Virtanen våldtagit henne. Rättegången inleddes i torsdags inför ett stort pressuppbåd.

Även på måndagen, som är den sista rättegångsdagen, var förhandlingen välbesökt och sittplatserna i sal 37 i Stockholms tingsrätt tog slut. Flera ackrediterade journalister som skulle bevaka rättegången fick följa tingsrättsförhandlingen från det intilliggande åhörarrummet.

Under dagen hördes försvarets vittnen, bland dem Lena Martinsson, professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon vittnade via länk om betydelsen av namngivningarna i samband med Metoo-rörelsen hösten 2017.

Annons Annons

Ett vittne som tidigare varit ohört, vittnade om att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av Fredrik Virtanen år 2000.

Åklagaren Daniel Suneson och Fredrik Virtanens målsägandebiträde Monique Wadsted protesterade mot att vittnesmålet var alltför detaljerat, och menade att om det skulle fortgå skulle de kunna kräva lyckta dörrar.

Efter en stunds diskussion ställde Cissi Wallins advokat Percy Bratt en rak fråga till vittnet, om hon berättat för Cissi Wallin om ett övergrepp där Fredrik Virtanen ska ha våldtagit henne. Vittnet bekräftade detta.

Dessutom hördes en person anställd på säkerhetsföretaget 2Secure som genomfört en intern utredning på uppdrag av Aftonbladet rörande Fredrik Virtanen.

Enligt vittnet ska utredningen ha visat att det fanns personer som misstänkte att de hade blivit drogade och utnyttjade sexuellt av honom, samt att samtliga berättelser låg minst tio år bakåt i tiden. Men vittnet kunde inte minnas hur många, eller några andra detaljer kring utredningen, något som väckte fler frågor från såväl försvarsadvokat Percy Bratt som målsägandebiträdet Monique Wadsted. Vittnet lämnade mer detaljerade uppgifter i förhör för några månader sedan, men verkade inte kunna minnas de uppgifterna under dagens domstolsförhandling.

I slutpläderingen yrkade åklagaren villkorlig dom och böter. Straffvärdet på gärningen kan sättas till sex månaders fängelse, menade han, men fängelse skulle bara kunna vara aktuellt om straffvärdet översteg tolv månader.

– Vi är överens om att det är förtal, men är det försvarligt? Det är inte ens ett gränsfall, sa kammaråklagare Daniel Suneson.

Fredrik Virtanens målsägandebiträde Monique Wadsted ifrågasatte sanningshalten i Cissi Wallins påstående, i och med att hon fortsatte att ha sms-kontakt med honom efter den påstådda våldtäkten. Hon menade också att om Cissi Wallins agerande skulle accepteras ”kan vi lägga ner rättssamhället och låta rättsskipning ske i sociala medier”.

Cissi Wallins försvarsadvokat Percy Bratt menade i sitt slutanförande att Fredrik Virtanen är en offentlig person och som sådan får han tåla mer granskning och kritik än andra, och hänvisade bland annat till fällande beslut i Pon där Virtanen beskrivs som en offentlig person.

Han ville också lyfta in Cissi Wallins agerande i Metoo-rörelsen som har ”stort allmänintresse”, och som lett till lagstiftningsinitiativ runt om i världen. Ett argument för exponering av män som utnyttjat sin maktposition är att det har avskräckt nya trakasserier, ett annat är att det bryter tystnadskulturen, menade Percy Bratt.

Han menade också att de berättelser som andra personer berättat för Cissi Wallin varit tydliga och klara och att hon därför haft all anledning att hålla dem för sanna. Därmed skulle det ha varit försvarligt att lämna de uppgifter hon gjorde om Fredrik Virtanen, ansåg Percy Bratt.

– Det är en surrealistisk upplevelse att sitta här som åtalad när man är ett brottsoffer, sade Cissi Wallin efter att slutpläderingarna var klara.

Fredrik Virtanen säger till Dagens Nyheter att det var väldigt jobbigt att vara på rättegången och att han ser fram emot domslutet om två veckor.

Domen faller den 9 december klockan 14.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret